- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

India felállítja a harmadik antarktiszi kutatóállomását

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-15 @ 11:49 In Expedíció | No Comments

India úgy tervezi, hogy jövő év márciusában elindítja a munkát legújabb antarktiszi kutatóállomásán, a Bharatin. A Bharati, amely a harmadik indiai kutatóállomás lesz a Déli-sarkon, még csupán félig van kész: Rajesh Asthana kutató és csapata még ezen az antarktiszi nyáron fejezi be a munkálatokat.

Jövő év márciusában kezdik meg a munkát a legújabb antarktiszi kutatóállomáson, a Bharatin. A jelenleg még félkész állapotban lévő állomást jelenleg Rajesh Asthana kutató és csapata építi, ők október 26-án hagyták el Fokvárost, hogy még ezen az antarktiszi nyáron befejezhessék a munkálatokat.

„Az építési munkálatok szédítő sebességgel folynak. Nagyon reméljük, hogy be tudjuk fejezni az állomást 2012 márciusára” – nyilatkozta a Nemzetközi Antarktisz- és Óceánkutató Központ elnöke, Rasik Ravindra.

[1]

Az Antarktiszon egyébként körülbelül 30 ország képviselteti magát különböző kutatóállomások formájában. 60 olyan állomás található a jégtáblákon, amelyekben egész télen is folyik a munka, nem csupán nyáron.

India 28 évvel ezelőtt épített először kutatóállomást az Antarktiszon. A Maitri nevű állomásra vezetett az első indiai Antarktisz-expedíció is 1981-ben.

Az új állomás, a Bharati egy kétszintes, zárt épület lesz, amely cölöpökre épül. 25 fő befogadására képes nyáron, és 15 főt tud ellátni télen. Feltehetőleg 25 évig lesz használatban.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/15/india-felallitja-a-harmadik-antarktiszi-kutatoallomasat/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/Antarctica_Station_Map.gif

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.