- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hogyan csináljunk esőt?

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-16 @ 15:56 In Föld | No Comments

Az időjárás befolyásolása már a civilizáció történetének kezdetétől izgatja az embereket. Úgy tűnik, svájci tudósok egy csoportjának lézersugarak felhasználásával most sikerül derült égből esőt „varázsolniuk”. A kutatók a Nature Communications folyóiratban publikálták eredményeiket.

A Genfi Egyetem tudósai lézersugarakat használtak fel ahhoz, hogy vízcseppeket hozzanak létre a légkörben. Ez egy olyan, sikerrel zárult kísérlet, amely akár az ember irányította időjáráshoz is elvezethet minket.

Az eljárást lézerrel támogatott vízkondenzációnak hívják. Egyelőre nem működik teljesen páramentes környezetben, a kísérletet a Genfi Egyetem kutatóinak sikerült nedves levegőben, a svájci Rhône folyó felett eredményesen véghez vinniük.

[1]

A tudósok a cseppek létrehozásához lézersugarakat lőnek az ég felé, amelyek salétromsav részecskéket hoznak létre. A salétromsav összehozza a levegőben található vízcseppeket, és megakadályozza, hogy elpárologjanak.  Az így létrehozott vízcseppek nem voltak olyan nehezek, hogy lehulljanak – a tudósok úgy gondolják, több százszor nagyobb cseppekre lenne szükség, hogy eső lehessen belőlük. Ha a kísérletet megismételnék egy olyan légáramlatban, amely a hegyvidékek felé tart, a tudósok remélik, a cseppek akkorára nőnek, hogy esőként a földre hullhatnak. Ha ez bekövetkezik, az ember talán a kezében tarthatja majd az időjárás befolyásolásának képességét.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/16/hogyan-csinaljunk-esot/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/rain-drop-rose-globules.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.