- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Repülő orrszarvúk

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-20 @ 11:56 In Föld | No Comments

A WWF ismét fellépett a dél-afrikai fekete (vagy keskenyszájú) orrszarvúk védelmében: 120 állatot szállított át az immár 15 ezer hektárral kibővített, védett élőhelyre. A szállításra rendhagyó módszert alkalmaztak – a rinocéroszokat a lábuknál fogva, helikopterrel emelték ki az eddigi élőhelyükről.

A fekete orrszarvú különösen veszélyeztetett faj, mára csupán 4880 egyed él a Földön. A WWF a Black Rhino Range Expansion Project (Fekete Orrszarvú Élőhelybővítési Projekt) keretein belül segít a kihalófélben lévő rinocéroszokon. Legújabb akciójuk során 120 egyedet szállítottak egy biztonságos, orvvadászmentes, 15 ezer hektárral bővített területre.

[1]

Korábban az állatokat egy különleges ketrecben, elaltatva szállították, ezúttal azonban gyorsabb és hatékonyabb módszert alkalmaztak: helikopterrel felemelték őket a földről. Az orrszarvúkat elaltatták, szemeiket bekötötték, majd lábaikat összekötötték egy olyan kötéllel, amelynek másik fele egy helikopterhez volt erősítve. Az állatok „repülése” mindössze átlagosan 10 percig tartott. Mind a 120 egyed épségben odaért biztonságos új élőhelyére. A WWF azért döntött a repüléses módszer mellett, mert így sokkal kevesebb altatót kell az állat szervezetébe injekciózni, hiszen így kevesebb ideig tart az út, mint a szárazföldön.

[2]

A WWF az elmúlt években nagy sikereket ért el a fekete orrszarvúk mentésében: az 1980-as években csupán körülbelül 2000 egyed élt vadon, míg mára számuk megduplázódott. Sikerült elérni, hogy a területtulajdonosok is összefogjanak az orrszarvúk védelmében: a majdnem 300 000 hektáros terület tulajdonosainak sokszor szó szerint a kerítéseiket kellett eltávolítaniuk azért, hogy a rinocéroszoknak megfelelő élőhelyet biztosíthassanak.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/20/repulo-orrszarvuk/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/flying-rhinos.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/91c0flying_rhino3.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.