- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Fesd be a házad, gyűjts vele napenergiát!

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-27 @ 12:13 In Öko | No Comments

A Notre Dame egyetem kutatója kifejlesztett egy olyan kültéri festéket, amely alkalmas a napenergia összegyűjtésére.

A Notre Dame egyetem kémia és biokémia professzora, Prashant Kamat kutatócsoportjával kifejlesztett egy olyan festéket, amely képes összegyűjteni a napenergiát – igaz, egyelőre kis mértékben. A kutatók rájöttek, hogy ha nanoméretű titán-dioxid részecskéket kadmium-szulfiddal vonnak be, ezt pedig víz-alkohol keverékben feloldják, egy festékszerű masszát kapnak, amely villamos energiát termel, ha fény éri. A masszát „Sun-Believable”-nek nevezték el, amely az angol „unbelievable”, azaz hihetetlen szóra reflektál.

„A festéket egy asztalon hoztuk létre. Nincs szükség gépek beszerelésére, elég hozzá egy tiszta szoba, és kész is” – nyilatkozta Kamat professzor.

[1]

A festék egyelőre kis energiát képes csupán termelni: körülbelül 2-3 milliampert négyzetcentiméterenként. Ha egy egész tetőt befestünk vele, 300-600 milliampert érhetünk el vele – azaz 150-300 watt energiát. Ez rendkívül kevés – egy átlagos háztartás körülbelül 30 kilowattórát fogyaszt el egy nap. A festék segítségével különösen napos időben is csupán ennek tizedét nyerhetnénk. Mégis, egy év leforgása alatt ez az energia is jelentős költségkímélés lehet a hagyományos eszközökkel kombinálva.

Kamat és csapata jelenleg azon dolgozik, hogy a massza hatékonyságát növelje és stabilizálja. A professzor szerint már 5%-os növekedés is jelentős lehet.

DiscoveryNews


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/27/fesd-be-a-hazad-gyujts-vele-napenergiat/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/6a00d8341bf67c53ef015438c42f34970c-800wi.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.