- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hogyan utazz zölden?

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-31 @ 08:19 In Öko | No Comments

Néhány apró változtatással utazásod során is tehetsz valamit a környezetedért. Íme néhány tipp, amellyel könnyedén zöldebbé teheted a kalandod!

Utazás

Ha mindenképpen repülővel utazol, válaszd a legrövidebb útvonalat – kevesen tudják, de a repülőgépek rendkívül környezetszennyezők. A kerozin elégetésével annyi káros anyagot juttatnak a légkörbe, amennyit egy átlagos személyautó három hónap alatt pöfékel ki magából – sőt, a repülőgépek közvetlenül a légkör felsőbb rétegeibe engedik ki ózonkárosító hatású végterméküket, a nitrogén-oxidot, így ez sokkal károsabb, mint a földfelszín-közeli kibocsátás. Ha megteheted, hogy ne repülővel utazz, válaszd a vonatot, mivel így a te szervezetedbe is sokkal kevesebb káros anyag kerül. Még jobb megoldás, ha környezetbarát autót bérelsz, ez azonban ma még csupán kevés helyen elérhető.

[1]

Desztináció

Bármilyen országba is készülsz, ma már igen nagy az esélye, hogy találsz olyan szálláshelyet, amely legalább egy részben megújuló energiából működik, vagy legalábbis törekszik a környezettudatosságra. Nem feltétlenül kell víz és áram nélküli bungalókra asszociálnod, ha a környezetbarát szállásokról van szó: ékes példa erre az ománi Zighy Bay Six Senses wellness üdülő, amely 2010-ben elnyerte a Green Guardian Awardot (Zöld Őrző Díj) – a zöld hotel a legnagyobb luxusszállodák minőségével vetekszik. Mielőtt utazol, tájékozódj a desztinációd környezetében található hotelekről és szállodákról, és válaszd azt, amely a fenntartható fejlődés és a környezetbarát működés mellett teszi le a voksát. Ezen [2]az oldalon könnyedén tájékozódhatsz a lehetőségekről.

[3]

Mindennapok

Az utazásod során is bevethetsz néhány olyan zöld trükköt, amelyeket otthon is sikerrel alkalmazhatsz, ha szeretnél kicsit odafigyelni a környezetedre. Ne zuhanyozz órákig, igyekezz minél hamarabb végezni a mosakodással. Ha fogat mosol, zárd el a csapot közben. Ha elhagyod a szobát, kapcsold le a klímát és a villanyokat, húzz ki mindent a konnektorból. Nézz utána, hogy a szálloda szelektíven gyűjti-e a hulladékot, és ha igen, tégy úgy te is! Használd többször a kéztörlőket és törölközőket, ne cseréltesd őket minden nap, és hozd el saját fogmosó poharadat ahelyett, hogy a helyi, előre csomagolt műanyagot használnád. Ezek a tippek igazán nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, mégis sokat segíthetnek abban, hogy zöldebben, környezetbarát módon utazhass.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/31/hogyan-utazz-zolden/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/thumb3_civil_airplane.jpg

[2] Ezen : http://www.independenttraveler.com/travel-tips/specialty-travel/green-travel-resources#lodging

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/Zighy-Pool-Villa-Suite-Beach-Front.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.