- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Egy parányi énekesmadár tartja a vonulási rekordot

Posted By The Explorer On 2012-02-17 @ 10:52 In Föld | 1 Comment

Mindössze 25 grammos tömege ellenére a hantmadár tartja a madárvonulás világrekordját: évente mintegy 30 ezer kilométert tesz meg, mint azt német kutatók kiderítették.

Az eredmény meglepte a szakembereket, hiszen a csöppnyi madár mindezek tetejében többnyire teljesen egyedül teszi meg a hosszú utat Észak-Amerikából Afrikába, nem csapatban, mint például a ludak – magyarázta Heiko Schmaljohann, a kutatást végző Wilhelmshaveni Madárkutató Intézet biológusa a Die Welt [1]című német lap szerint.

[2]

Az intézet kutatói Alaszkában és Kanada keleti részén parányi adatrögzítőket szereltek fel néhány hantmadárra (Oenanthe oenanthe), amelyek hónapokon át nyomon követték az állatok éjjeli repülését. A kapott adatok szerint azok órákon át képesek 50 km/órás sebességgel haladni, és széliránytól függően egyetlen éjszaka alatt akár 450 kilométert is megtenni – írják a biológusok a Biology Letters című folyóiratban.

Az Alaszkában költő hantmadarak Oroszország északi részén, Ázsián és a Kaszpi-tengeren át jutnak el az Arab-félszigetre, ahol telelőhelyeik találhatóak. A Kanada keleti részéről induló példányok Grönlandot, majd az Atlanti-óceánt szelték át, hogy a Brit-szigeteket érintve eljussanak Afrika nyugati részére. A kutatóknak első ízben sikerült dokumentálniuk a faj Észak-Amerikából Afrikába vezető útját.

[3]

A madarak hátára rögzített, GPS-funkciók nélküli miniatűr adatrögzítő a napfelkeltét és a naplementét rögzítette repülés közben. A dél és az éjfél időpontjából a földrajzi hosszúságra, a sötét és világos napszakok hosszából pedig a földrajzi szélességre lehetett következtetni, és kiszámolni a madár adott helyzetét. Az értékeléshez a hantmadarakat újra be kellett fogni – az útnak indított 46 készülékből mindössze négyet sikerült begyűjteni.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/02/17/egy-paranyi-enekesmadar-tartja-a-vonulasi-rekordot/

URLs in this post:

[1] Die Welt : https://www.explorerworld.huwww.welt.de

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/02/220px-Nonbreeding_Northern_Wheatear.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/02/hwg00196-Steinschmaetzer.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.