- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Több tízmilló forint kárt okoztak az erdőtüzek

Posted By The Explorer On 2012-03-31 @ 10:27 In Föld | No Comments

A magyar állami erdőgazdaságok területein a közelmúltban 99 tűzeset pusztított, több mint 1.300 hektáron; a kár összege már meghaladja az 58 millió forintot, de a nagy részét még nem mérték fel.

Az oltásban összesen 640-nél több erdőgazdasági dolgozó vett részt. A tüzekben odaveszett az élő növényzet, az előkészített tűzifa, erdei építmények – azaz vadetetők, kerítések, magaslesek – sora. Mindezeken fölül pedig költségként számításba veendők a tűzoltóság munkatársainak és eszközeinek költségei.

A közlemény leszögezi: az állami erdőgazdaságok szívesen látnak minden kirándulót, erdőlátogatót, de mindenkit arra kérnek, hogy a mostani szárazságban, különösen a széljárta helyeken, semmiképpen se gyújtsanak tüzet. Hozzáteszik, hogy egyetlen eldobott cigarettavég is sok millió forintnyi kárt tud okozni, ráadásul az élő természetben okozott kár begyógyítása akár évtizedekig is eltarthat.

[1]

Az általános – azaz országos – tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter március 11-én, vasárnap léptette életbe -  az intézkedés átmeneti időre szól -, és még mindig érvényes.

A tilalmat azért rendelte el Fazekas Sándor, mert Magyarország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki. Így az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani.

[2]

A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. A miniszteri rendelkezés felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobjanak el.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Famatuzsálem Budapesten [3]
Új módszerrel védenék meg a tengerek élővilágát [4]
Ausztrália megölné a tevéket a klímavédelemért  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/03/31/tobb-tizmillo-forint-kart-okoztak-az-erdotuzek/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/D__VG20110410038.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/image.jpeg

[3] Famatuzsálem Budapesten: http://explorerworld.hu/2012/03/23/famatuzsalem-budapesten/

[4] Új módszerrel védenék meg a tengerek élővilágát: http://explorerworld.hu/2012/02/23/uj-modszerrel-vedenek-meg-a-tengerek-elovilagat/

[5] Ausztrália megölné a tevéket a klímavédelemért : http://explorerworld.hu/2011/11/30/ausztralia-megolne-a-teveket-a-klimavedelemert/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.