- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Előszeretettel csapnak le a héják a fehér galambokra

Posted By The Explorer On 2012-04-19 @ 10:45 In Föld | No Comments

A héják egy nagy csapat galambból az elütő színűeket választják ki, hogy növeljék vadászatuk sikerességét – derítették ki brit kutatók.

Az Oxfordi Egyetem kutatói Hamburg város galambjait vizsgálták. A madarak legtöbbje kékesszürke színű, de sok rajban akad néhány fehér egyed is.

“A galambok támadás esetén összetömörülnek, ami megnehezíti a héjáknak, hogy megcélozzanak egy bizonyos madarat – magyarázta a Christian Rutz, az egyetem zoológusa. – Márpedig bizonyított tény, hogy ezt teszik, hogy eredményesebb legyen a vadászat.”

A Current Biology című folyóiratban megjelent kutatás a hamburgi galambok színösszetételét, a héják szaporodási rátáját, illetve kétezer galambtollat elemzett, amelyeket 35 héjafészek közelében találtak – írta a BBC hírportálja [1].

[2]

Lakmározó héja (fotó: Keith Barker)

“Az adatok arról árulkodtak, hogy a fehér galambok igencsak ritkák, a vizsgált állomány mindössze 1,6 százalékát tették ki” – fejtette ki Rutz. A fészkek közelében gyűjtött tollaknak ugyanakkor több mint húsz százaléka volt fehér. Ezek szerint a héják előszeretettel választják zsákmányul a fehér madarakat.

Az is kiderült, hogy egyértelmű összefüggés áll fenn a vadászati stratégia és a héják szaporodási sikere között. Mivel a fehér galambokat megcélzó héják sikeresebb vadászok, több táplálékot tudnak a fiókáiknak vinni, amelyek gyorsabban nőnek, több energiájuk van, és jobb kondícióra tesznek szert.

A fiatal héjáknak számos évbe telik, míg vadászati stratégiájuk kellőképpen kifinomulttá válik. Ahogy korosodnak, egyre sikeresebb galambvadászok lesznek, és egyre válogatósabbak is a zsákmányt illetően. A kutatók szerint ugyanis az idősebb héják táplálékválasztása kifejezettebb, ami arra utal, hogy a vadászati teljesítmény a tapasztalattal együtt nő.

Forrás: MTI
Fotó forrása  [3]

Kapcsolódó cikkek:
Szavazás 2013 madaráról! [4]
Továbbra is rejtély, mi vezérli haza a galambokat [5]
Megmenekülhet a madagaszkári récefaj?  [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/04/19/eloszeretettel-csapnak-le-a-hejak-a-feher-galambokra/

URLs in this post:

[1] BBC hírportálja: http://bbc.co.uk)

[2] Image: http://www.falconryforum.co.uk/showthread.php?p=1788661

[3] Fotó forrása : http://bushmanswildhiking.blogspot.com/2011_11_08_archive.html

[4] Szavazás 2013 madaráról!: http://explorerworld.hu/2012/04/17/szavazas-2013-madararol/

[5] Továbbra is rejtély, mi vezérli haza a galambokat: http://explorerworld.hu/2012/04/12/tovabbra-is-rejtely-mi-vezerli-haza-a-galambokat/

[6] Megmenekülhet a madagaszkári récefaj? : http://explorerworld.hu/2012/04/10/megmenekulhet-a-madagaszkari-recefaj/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.