- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Önkéntesek segítenek Csobánc várán

Posted By The Explorer On 2012-04-19 @ 12:22 In History | No Comments

Önkéntesek segítségét várják a hétvégén a szervezők Csobánc várának rendbetételéhez, miután a Balaton-felvidéki tanúhegyen található erődítmény régészeti feltárása befejeződött.

2003-óta dolgoznak a csobánci romok megmentésén, kitisztították és látogathatóvá tették a 300 éve leomlott várat. A tervek szerint a feltárt leletanyag feldolgozása és a romok konzerválása május elejére fejeződik be, a mostani tavaszi vármentő hétvégén a régi munkagödrök betemetését és a háromszintes öregtorony feltárásakor keletkezett törmelék eltávolítását végzik majd el, illetve kivágják a káros növényzetet.

A munkálatokkal előkészítik a vár felújításának folytatását, az öregtorony melletti területről lehordják a törmeléket. A műemlékvédelmet a tulajdonosi jogokat gyakorló magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) is támogatja.

[1]

Az önkénteseket a gyulakeszi templomnál várják szombaton és vasárnap reggel 8 órakor, ételt-italt a szervezők biztosítanak. Kérik, hogy a munkához szükséges szerszámokat, ásót, lapátot, ágvágót hozzanak a résztvevők.

Németh Gyula, a Csobánc Váráért Alapítvány elnöke elmondta, hogy Veszprém Megyei Várak Főkapitánysága Nonprofit Kft. néven stratégiai szövetséget hoztak létre a hét Veszprém megyében található, műemléki oltalom alatt álló vár működtetői. A cseszneki, csobánci, sümegi, somlói, szigligeti, várpalotai és nagyvázsonyi várkapitányok havonta egyeztetnek a várfejlesztésekről, turisztikai rendezvényeikről.

[2]

A hét Veszprém megyei várba évente 4-500 ezer turista látogat, céljuk, hogy a várak környezetét, és a szolgáltatások minőségét javítsák.

Forrás: MTI
Fotók: Balatoniwiw  [3]

Kapcsolódó cikkek:
Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca [4]
Nyit a Múzeumfalu Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn
Szürreális hotel Berlinben [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/04/19/onkentesek-segitenek-csobanc-varan/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/csobanc.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/kaptató.jpg

[3] Balatoniwiw : http://balatoniwiw.hu/profiles/blogs/segitsegkero-keptelen-2

[4] Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca: http://explorerworld.hu/2012/04/18/megnyitotta-kapuit-a-villa-romana-balaca/

[5] Szürreális hotel Berlinben: http://explorerworld.hu/2012/04/16/szurrealis-hotel-berlinben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.