- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Simonyi Károly nevét veszi fel a mosonmagyaróvári Futura auditóriuma

Posted By The Explorer On 2012-04-27 @ 11:21 In Föld | No Comments

Simonyi Károly nevét veszi fel az augusztus közepén nyíló mosonmagyaróvári természettudományi interaktív élményközpont, a Futura auditóriuma.

A napokban megkapták a néhai akadémikus mindkét fia – Tamás és az informatikusként és űrturistaként is ismert Charles – beleegyezését is, hogy apjuk nevét kapja a terem.

A fizika és a villamosságtan világhírű tudósának, mérnökgenerációk tanárának nincsen ugyan közvetlen kötődése városhoz, de úgy gondolták: ő az innováció és a tudomány olyan világszerte ismert és elismert képviselője, aki a négy őselem témája köré szerveződött ismeretterjesztő létesítmény egyik jelképe lehet – mondta el a tanácsnok.

[1]

A 2001 őszén, 85 éves korában elhunyt tudós két ponton is kapcsolódik Győr-Moson-Sopron megyéhez: Egyházasfaluban született, a negyvenes-ötvenes évek fordulóján pedig a Műegyetem soproni karának elektrotechnikai tanszékét vezette. Ekkor alkotta meg az első magyarországi magfizikai részecskegyorsítót, amelyért 1952-ben Kossuth-díjat kapott.

Simonyi Károly a Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet, és egyidejűleg a pécsi egyetemen jogtudományi doktorátust. A Műegyetem Atomfizika Tanszékén dolgozott, ahol aktív részese volt az első Föld-Hold radarkísérletnek. Soproni éveit követően Budapestre került, megalapította az egyetem Elméleti Villamosságtan Tanszékét és a Központi Fizikai Kutatóintézet atomfizika osztályát.

1956-ban a kutatóintézet forradalmi bizottságának vezetőjévé választották, amiért egy év múlva el kellett hagynia az intézetet, sőt, nemsokára fel kellett állnia az általa alapított tanszék vezetői székéből is. A tudományos közéletből visszavonultan is alkotott. Egyik fő műve az azóta négy magyar és három német kiadást is megért “A fizika kultúrtörténete” című munka ezekben az években született.

[2]

Simonyi Károly 1993 óta a Magyar Tudományos Akadémia tagja, számos hazai és nemzetközi kitüntetés tulajdonosa. Munkásságát a Kossuth-díj mellett Állami Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, az MTA Aranyérme kitüntetéssel is elismerték. Elsőként nyerte el az 1996-ban odaítélt “Év Ismeretterjesztő Tudósa” címet. Tagjai sorába választotta az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Újdonságok a római kori Budapestről Bécsben [3]
Májusfaállítás a sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban [4]
Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/04/27/simonyi-karoly-nevet-veszi-fel-a-mosonmagyarovari-futura-auditoriuma/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/simonyi_karoly_ff.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/projekt_celja.jpg

[3] Újdonságok a római kori Budapestről Bécsben: http://explorerworld.hu/2012/04/26/ujdonsagok-a-romai-kori-budapestrol-becsben/

[4] Májusfaállítás a sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban: http://explorerworld.hu/2012/04/25/majusfaallitas-a-sostogyogyfurdoi-muzeumfaluban/

[5] Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca : http://explorerworld.hu/2012/04/18/megnyitotta-kapuit-a-villa-romana-balaca/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.