- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Lezárult a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának első üteme

Posted By The Explorer On 2012-05-06 @ 09:50 In Éld át! | No Comments

Befejeződött az idén 250 éves fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának első üteme. Az Európai Unió támogatásával megújult, magyar Versailles-nak is emlegetett kastélyépületet és a hozzá tartozó díszudvart jövő szerdán adják át.

A több mint két évvel ezelőtt kezdődött rekonstrukcióra 1 milliárd 563 millió forintot költöttek. Ebből az összegből renoválták a kastély homlokzatát, új köntösbe öltöztették belső tereit és megszépítették a díszudvart – mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

A restaurátorok újjávarázsolták egyebek között a barokk kastély ékköveit, a dísztermet és a zenetermet. Utóbbiban Joseph Haydn csaknem három évtizeden át muzsikált, a zeneszerző mecénása, a kastélyépítő Esterházy “Fényes” Miklós volt. A díszudvart parkosították, a korábban nagy kiterjedésű kavicsos terület helyére gyepet telepítettek és virágokat ültettek. A díszudvar öntözőrendszert kapott és vízelvezetését is megoldották.

[1]

A kastély 1784-es ábrázolása

A munkálatok idején a kastély folyamatosan látogatható maradt. A közlekedés ugyan körülményesebb lett, viszont a látogatók bepillanthattak a kulisszák mögé és olyan útvonalak is megnyíltak előttük, ahonnan a restaurátorok munkájának fogásait is megfigyelhették.

[2]

A fertődi kastély díszterme

A restaurációs munkákat folytatják, a rekonstrukció már zajló második szakaszában megújítják többek között a kínai lakk kabinetet, felújítják a télikertet és fogadóépületet emelnek szolgáltató és vendéglátó terekkel. A kastély rehabilitációja az értékek megőrzését és hasznosítását szolgálja, a rekonstrukció eredményeként az épületegyüttes visszanyerheti egykori kulturális jelentőségét, és hozzájárul a turizmus fejlesztéséhez.

Forrás: MTI
Főkép: www.aerialphotoshungary.com [3]

Kapcsolódó cikkek:
Megnyílt a Planetárium Pécsett [4]
Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca [5]
Felújították a Törley-kastélyt [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/06/lezarult-a-fertodi-esterhazy-kastely-rekonstrukciojanak-elso-uteme/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/fertod-esterhazy-kastely-fertod-1784.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/Fertod-díszterem.jpg

[3] www.aerialphotoshungary.com: http://www.aerialphotoshungary.com/

[4] Megnyílt a Planetárium Pécsett: http://explorerworld.hu/2012/04/28/megnyilt-a-planetarium-a-pecsi-zsolnay-negyedben/

[5] Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca: http://explorerworld.hu/2012/04/18/megnyitotta-kapuit-a-villa-romana-balaca/

[6] Felújították a Törley-kastélyt: http://explorerworld.hu/2012/04/29/felujitottak-a-zobatnicai-torley-kastelyt/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.