- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Tragikus baleset az Annapurna 2012 expedíción

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-05-07 @ 10:09 In Adventure | No Comments

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat egyik tagja, Horváth Tibor halálos balesetet szenvedett ereszkedés közben. A tragikus balesetet egy hatalmas erejű jéglavina okozta.

A világ tizedik legmagasabb csúcsa, az Annapurna meghódítása eddig sem bizonyult könnyű feladatnak: az expedíció során Erőss Zsolt is visszafordult csúcstámadási kísérlete után. Horváth Tibor sem jutott el a hegy tetejéig, május 5-én indult el a 6800 méter magasan található hármas táborból. Ereszkedés közben egy irtózatos erejű jéglavina sodorta el.

[1]

„Horváth Tibor hegymászó, csapattársunk május 5-én délelőtt visszaindult az alaptábor felé a 6800 méteres felső III-as táborból. A II-es tábor felett lévő (az egész útvonal legveszélyesebb részének számító) kuloárból jelentkezett rádión délután négy órakor. Elmondta, hogy halad a kettes tábor felé, rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban. Arról is beszámolt, hogy a korábban ott lévő fix kötél egy szakasza hiányzik (valószínűleg a gyakori lavinák szakították le). Mindamellett bizakodó volt a továbbhaladást illetőleg.

Tibor nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. A jelzett területek átvizsgálása ma reggelre megtörtént, és egyértelműen megállapítható, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakítva Tibort elsodorhatta és maga alá temette.

Csapatunkat mélyen megrendítette hegymászótársunk, barátunk elvesztése” – olvasható a magyar Annapurna-expedíció közleményében.

Forrás: Nemzeti Sport Online [2]

Kapcsolódó cikkek:
A Lhoce-mászás krónikája [3]
Az Annapurna meghódítására készül a magyar csapat [4]
Végigsétálni a Himalája hegyláncain  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/07/tragikus-baleset-az-annapurna-2012-expedicion/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/Az-Annapurna-Csapat.jpeg

[2] Nemzeti Sport Online: http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/hegymaszas-jeglavina-aldozata-el-a-magyar-annapurna-expedicio-egyik-tagja-2129064

[3] A Lhoce-mászás krónikája: http://explorerworld.hu/2011/12/15/a-lhoce-maszas-kronikaja/

[4] Az Annapurna meghódítására készül a magyar csapat: http://explorerworld.hu/2012/02/27/az-annapurna-meghoditasara-keszul-a-magyar-csapat/

[5] Végigsétálni a Himalája hegyláncain : http://explorerworld.hu/2012/01/16/vegigsetalni-a-himalaja-hegylancain/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.