- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Törökkori hadijátékot tartanak Tatán

Posted By The Explorer On 2012-05-09 @ 13:40 In Éld át! | No Comments

Háromnapos török-magyar hadijátékot tartanak május 18-tól három napon át Tatán, a rendezvényen a vár legnevezetesebb ostromát idézik fel.

A program résztvevői 1597-be utazhatnak vissza az időben, amikor gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány katonái először alkalmazták a kapupetárdát, azaz a patarát és az új fegyver bevetésével visszafoglalták a várat a törököktől – mondta Zombori Mihály szervező egy szerdai sajtótájékoztatón.

A több mint négyszáz évvel ezelőtti ostrom során faltörők, bajvívók idézik fel a harcokat, tábordúlás, vízi ütközetek mutatják be a korabeli hadviselést. A várfalakon belül és kívül mindenki átélheti a múlt sokszor békésebb hétköznapjait, belekóstolva a reneszánsz világ ételeibe, a kor divatjába és muzsikájába.

[1]

Szombaton vízi csatát rendeznek az Öreg-tavon, majd párviadalok zajlanak a Kastély-téren és a várban. Este ötkor kezdődik a várért vívott létrás ostrom.

Vasárnap tíz órakor követjárás indul a keresztény táborban, majd a törökök a tábor ellen vonulnak, a felvonulást csata követi. A patarát délután háromkor vetik be a főkapunál. A korabeli beszámolók szerint Győr felszabadításánál is a Tatán kipróbált fegyver indította el a sikeres ostromot.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Megnyílt a Planetárium Pécsett [2]
Újdonságok a római kori Budapestről Bécsben  [3]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/09/torokkori-hadijatekot-tartanak-tatan/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/08_1_._m_C3_A1jus_060.jpg

[2] Megnyílt a Planetárium Pécsett: http://explorerworld.hu/2012/04/28/megnyilt-a-planetarium-a-pecsi-zsolnay-negyedben/

[3] Újdonságok a római kori Budapestről Bécsben : http://explorerworld.hu/2012/04/26/ujdonsagok-a-romai-kori-budapestrol-becsben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.