- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A húsevő növények és a hangyák szerelme

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-05-10 @ 15:05 In Föld | No Comments

Hallottunk már olyan hangyákról, amelyeket zombivá változtat egy gombafaj, olyanokról, amelyeket titkosügynökként beépített lepkelárvák esznek meg elevenen – az apró ízeltlábúak kálváriája azonban itt még nem ért véget. Ezúttal a húsevő növények használják ki őket.

Ezúttal azonban a hangyák is profitálnak az együttélésből: a húsevő növénytől ugyanis lakhelyet és tápanyagot kapnak, cserébe alázatos és szorgos munkájukért.

A kancsókaféle Nepenthes bicalcarata húsevő növény magában elég amatőr prédafogónak tűnhet: levelein nem találhatóak meg azok a csúszós és erősen maró hatású anyagok, amelyek rokonait olyan hatékonnyá teszik a vacsora „becserkészésében”. A növény azonban ráerősít szegényes természeti adottságaira, és a Camponotus schmitzi hangyafaj segítségére hagyatkozik.

[1]

A hangyák a növény kancsóji tövében élnek, és nektárjából nyerik a számukra nélkülözhetetlen tápanyagokat. Cserébe folyamatosan tisztogatják az N. bicalcarata leveleit, hogy elég csúszósak legyenek a préda becserkészéséhez. Távol tartják a zsizsikeket, amelyek megrágnák a növény leveleit és virágát, ezzel nagy károkat okozva számára. A hangyák eltávolítják a prédák maradványait is a növényről, amelyek másként a leveleken rohadnának el. Sőt, még a menekülni próbáló áldozatokat is megtámadják, és „visszasegítik” a növény csapdájába. Ezen kívül az ürülékük trágyázza a földet az N. bicalcarata számára.

[2]

A kutatók eddig úgy gondolták, hogy ez a kapcsolat csupán a hangyák számára kifizetődő – most azonban kiderült, hogy a növénynek is kifejezetten előnyére válik az együttélés. Biológusok összehasonlították a hangyákkal szimbiózisban élő és a hangyák nélkül boldogulni próbáló N. bicalcaratákat, és arra jutottak, hogy a rovarok segítségét igénybe vevő növények sokkal tovább élnek, nagyobb leveleket növesztenek (ez valószínűleg azért van így, mert a zsizsikek nem tudják megdézsmálni őket), kancsóik pedig sokkal több prédát zártak magukba, mint hangyátlan társaiké. A levelek pigmentjeinek elemzése után az is kiderült, hogy az állatok nélkül sokkal kevesebb tápanyag is jut a növénynek.

[3]

„Ez az együttélés elképesztő megoldás a tápanyagszegény talajban élő növények számára” – nyilatkozta Laurence Gaume, a francia Montpellier 2 Egyetem ökológusa a LiveScience-nek. –„Ez megmagyarázhatja, hogy a Nepenthes bicalcarata miért ér el átlagosan ilyen hosszú élettartamot és miért nő akár 20 méteresre is, ami új rekord a nemzetségben.”

Forrás: Yahoo News
Főkép: Nitrogenseekers  [4]

Kapcsolódó cikkek:
Szuperkatonák a hangyabolyban [5]
A hangyák okosabbak, mint egy ötödikes [6]
Kókuszillatú hangyák  [7]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/10/a-husevo-novenyek-es-a-hangyak-szerelme/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/103458387.LE1ND6ZT.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/camponotus-schmitzi-lateral-am-lg.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/pitcher2.jpg

[4] Nitrogenseekers : http://nitrogenseekers.wordpress.com/2011/page/3/

[5] Szuperkatonák a hangyabolyban: http://explorerworld.hu/2012/01/06/szuperkatonak-a-hangyabolyban/

[6] A hangyák okosabbak, mint egy ötödikes: http://explorerworld.hu/2011/12/20/a-hangyak-okosabbak-mint-egy-otodikes/

[7] Kókuszillatú hangyák : http://explorerworld.hu/2012/03/30/kokuszillatu-hangyak/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.