- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Kínában is vannak “tüsszögő” piszeorrú majmok

Posted By The Explorer On 2012-05-19 @ 06:43 In Föld | No Comments

A piszeorrú majmoknak az eddig ismertnél eggyel több faja honos Kínában – állapították meg Jünnan (Yunnan) tartományi szakemberek, miután a 2010-ben Mianmarban (Burmában) azonosított aranymajmot is megtalálták Délnyugat-Kína erdeiben.

A Rhinopithecus strykeri Kínában a nucsiang (Nujiang) aranymajom nevet kapta. Fekete bundája van, súlya 20-30 kilogramm, körülbelül 1,2 méter hosszú, és nagyban különbözik a jünnani aranymajmoktól – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget Lung Jung-cseng (Long Yongcheng) vezető kutató.

Lung elmondta, hogy összesen 50 és 100 közöti példányt azonosítottak közülük márciusban, de a pontos populáció és a fellelhetőségi helyek megállapításához további kutatásokra van szükség. A szakemberek úgy vélték, legfeljebb 300 példány élhet még belőlük.

A piszeorrú, vagy aranymajmok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, becslések szerint 25 ezer élhet belőlük. Közülük háromról tartották korábban úgy, hogy csak Kínában honos, a negyedik Vietnámban él.

[1]

2010-ben Mianmarban találtak rá arra a szintén piszeorrúra, amelynek orra felülről nyitott, s így amikor esik az eső és víz kerül bele, jókorákat tüsszent. Ennek kiküszöbölése érdekében szükség esetén a fejüket a térdük közé hajtják.
A kínaiak akkor úgy vélték, hogy efféle majmok Jünnan tartomány Mianmarral határos hegyeiben is megtalálhatók. Az elsőt 2011 októberében kapták lencsevégre, míg egy másikról videót is készítettek 2012 márciusában.

A DNS-tesztek eredményeképpen megállapították, hogy az egyedek 98,2 százalékos hasonlóságot mutatnak a Mianmarban felfedezett “tüsszögőkkel”.

A kutatók sürgős védelmet kértek az állatokra, mivel azokat – csakúgy mint tették Mianmarban – vadásszák; bundájukat eladják, a húsukat megeszik. A lakosság nem tudja, hogy ezeket az állatokat a kihalás veszélye fenyegeti – mondják az állat- és természetvédők,é s a környékbeli erdészeti hatóság intézkedett is a szigorúbb felügyeletről, a helyiek figyelmeztetéséről.

Hivatalos adatok szerint a szecsuani aranymajmokból körülbelül 20 ezer élhet, a jünnaniakból 3000, és nagyjából ezren lehetnek a kujcsouiak (Guizhou). Valamennyien a magas hegyeket lakják Közép-, illetve Délnyugat-Kínában.

Forrás: MTI
Főkép: Fauna & Flora International 

Kapcsolódó cikkek:
Bámulatos fészeképítők az orángutánok [2]
A páviánok megismerik az értelmes szavakat [3]
Kihalástól fenyegetett majomfajra bukkantak [4]
Az orang pendek legendája [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/19/kinaban-is-vannak-tusszogo-piszeorru-majmok/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/3767506-3x2-940x627.jpg

[2] Bámulatos fészeképítők az orángutánok: http://explorerworld.hu/2012/04/18/bamulatos-feszekepitok-az-orangutanuk/

[3] A páviánok megismerik az értelmes szavakat: http://explorerworld.hu/2012/04/13/a-pavianok-meg-tudjak-kulonboztetni-az-ertelmes-szavakat-az-ertelmetlenektol/

[4] Kihalástól fenyegetett majomfajra bukkantak: http://explorerworld.hu/2012/01/20/kihalastol-fenyegetett-majomfajra-bukkantak/

[5] Az orang pendek legendája: http://explorerworld.hu/2011/12/15/az-orang-pendek-legendaja/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.