- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Gyorsabban gyógyul a magasabb rangú pávián

Posted By The Explorer On 2012-05-23 @ 14:26 In Föld | No Comments

Szorosan összefügg a szociális helyzet és a gyógyulás a páviánok esetében. A rangidős hímek különösen gyorsan épülnek fel betegségeikből és sérüléseikből – derítették ki kutatók.

Az amerikai Notre Dame Egyetem kutatója, Elizabeth Archie és nemzetközi csapata kenyai, vadon élő páviánhímek 27 éves adatsorát elemezték. A sérülések és betegségek utáni felépülés szempontjából nem csak az állatok szociális rangját vizsgálták, hanem a sérülés típusát, a majmok korát és a megbetegedés időpontját is.

A csapat vezérállatai – az úgynevezett alfa-hímek – nem csak ritkábban betegedtek meg, hanem jóval hamarabb fel is épültek, mint alacsonyabb rangú fajtársaik – írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

A kutatók meglepődtek eredményeken, mivel a korábbi tanulmányok szerint az alfa-hímekre jellemző tényezők – bizonyos hormonok magas szintje, valamint a szaporodásra fordított temérdek energia – az immunrendszer csökkent működéséhez vezetnek.

[1]

Magyarázatot nyújthat az eredményekre, hogy az alacsony rangú páviánokra jellemző krónikus stressz, magas kor és rossz kondíció ugyanakkor gyengíti az immunrendszert.

Egy másik, szintén a PNAS című folyóiratban megjelent tanulmány rhesusmajmok egészségét vizsgálta. Gabriella Conti és James Heckman, a Chicagói Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen fontos a születést követően az anyával való érintkezés.

A kutatók 230 állatot osztottak három csoportra. Az elsőben a kismajmok anyjukkal maradtak, a másodikban és harmadikban elválasztották a kölyköket anyjuktól, majd az egyik csoport tagjai öt hét után egy ketrecbe kerültek azonos korú társaikkal. A másik elválasztott csoport tagjai idejük nagy részében egyedül maradtak egy anyapótlék gyanánt felkínált puha anyagba tekert meleg vizes palackkal.

[2]

Féléves korukban az összes majmot egybeengedték. Az anya nélkül felnövő majmok gyakrabban mutattak viselkedészavarokat, ezen kívül a kortársakkal felnőtt nőstények gyakrabban szenvedtek sérüléseket, és hullott a szőrük.

A szakértők mindebből arra következtettek, hogy az anyától való korai elválasztás később egészségi problémákhoz vezet, amelyet egy normális szociális környezet sem tud ellensúlyozni – olvasható a Die Welt című német lap honlapján [3].

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Kínában is vannak “tüsszögő” piszeorrú majmok [4]
Bámulatos fészeképítők az orángutánok [5]
A páviánok megismerik az értelmes szavakat  [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/23/gyorsabban-gyogyul-a-magasabb-rangu-pavian/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/pávián-aranyos-képek-nb18901.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/590l-macaque-rhesus-macaca-mulatta.jpg

[3] Die Welt című német lap honlapján: https://www.explorerworld.huwww.welt.de

[4] Kínában is vannak “tüsszögő” piszeorrú majmok: http://explorerworld.hu/2012/05/19/kinaban-is-vannak-tusszogo-piszeorru-majmok/

[5] Bámulatos fészeképítők az orángutánok: http://explorerworld.hu/2012/04/18/bamulatos-feszekepitok-az-orangutanuk/

[6] A páviánok megismerik az értelmes szavakat : http://explorerworld.hu/2012/04/13/a-pavianok-meg-tudjak-kulonboztetni-az-ertelmes-szavakat-az-ertelmetlenektol/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.