- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

Posted By The Explorer On 2012-05-29 @ 12:01 In History | No Comments

A vulkáni katasztrófák nyomait is megfigyelhetik mindazok, akik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területre látogatnak a május 29. és június 3. között zajló Geoparkok Hetének programja idején.

Szekeres Rita, a terület sajtóreferense elmondta: Ipolytarnóc a Novohrád-Nógrád Geopark szakmai központjaként csatlakozik idén is a Geoparkok Hetéhez.

A látogatók a geopark területén vezetett túrákon érhetik tetten az egykori tengerek, vulkáni katasztrófák nyomait, filmeket láthatnak a geoparkról, és izgalmas kísérletekben vehetnek részt. Május 31-én például szemléletes, interaktív foglalkozáson hozhatnak működésbe egy miniatűr vulkánt.

[1]

Június 10-ig látható Nehézy László természetfotós Madarak a ház körül című fotókiállítása, majd 12-én Csengődi Ottó fából, gyökérből, taplóból készített munkáiból nyitnak meg kiállítást.

Ipolytarnóc környékén mintegy 17 millió évvel ezelőtt szubtrópusi őserdő burjánzott, és jórészt már kihalt növény- és állatvilág népesítette be a területet. Az őskori vegetációt egy hatalmas vulkánkitörés pusztította el, ám a mindent maga alá temető vulkáni hamurétegnek és a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően ma is feltárulnak a látogatók előtt az akkori flóra és fauna megkövesedett nyomai.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Kőkori sírkamrát takart a walesi menhir [2]
Átok-követ találtak Skóciában [3]
Víz alatti múzeum lesz az Erzsébet-kori hajóroncs [4]
Ókori rontások szövegére derült fény [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/29/vulkani-katasztrofak-nyomaban-ipolytarnocon/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/p338_111012.jpg

[2] Kőkori sírkamrát takart a walesi menhir: http://explorerworld.hu/2012/05/29/kokori-sirkamrat-takart-a-walesi-menhir/

[3] Átok-követ találtak Skóciában: http://explorerworld.hu/2012/05/27/atok-kovet-talaltak-skociaban/

[4] Víz alatti múzeum lesz az Erzsébet-kori hajóroncs: http://explorerworld.hu/2012/05/26/viz-alatti-muzeum-lesz-az-erzsebet-kori-hajoroncs/

[5] Ókori rontások szövegére derült fény: http://explorerworld.hu/2012/05/25/okori-rontasok-szovegere-derult-feny/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.