- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van

Posted By The Explorer On 2012-06-09 @ 09:13 In Föld | No Comments

A világ jelenleg ismert 10.064 madárfajából 1313 veszélyeztetett. Elsősorban a trópusi erdőkben élő madaraknál jelentősebb a vártnál a visszaesés – jelentette a BirdLife International nevű szervezet, amely négyévente felülvizsgálja és elemzi a madárfajok helyzetét.

A jelentés szerint csak az Amazonas vidékén mintegy száz madárfaj léte került olyannyira veszélybe, hogy a kihalás fenyegeti. Ez különösen az olyan hosszú életű fajoknál ad okot aggodalomra, mint a Rio Brancó-i hangyászmadár (Cercomacra carbonaria), amely még a kisebb mértékű fakitermelésekre is érzékenyen reagál. Egyes fajok, mint például a Kollar-tüskefarkú (Synallaxis kollari) a következő évtizedekben élőhelye 80 százalékát veszítheti el, így a legmagasabb, kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolták.

[1]

“A szójaültetvények miatt vagy a szarvasmarhák legeltetése céljából kiirtott erdők eltűnésével sok madárnak tűnik el az otthona és élettere – fejtette ki Olaf Tschimpke, a németországi Nabu madárvédelmi szervezet elnöke.

Az elmúlt 20 évben például több mint egymillió jegesréce tűnt el a Balti-tengerből, amivel a faj a sebezhető kategóriába került a veszélyeztetett fajok vörös listáján.

Az Afrikában élő fehérhátú és karvalykeselyűk, hasonlóan ázsiai rokonaikhoz, gyors állománycsökkenést szenvedtek el a mérgezés, az emberi üldözés és az élőhelyeik eltűnése következtében. Mindkét fajt a veszélyeztetett kategóriába sorolták át – olvasható a BirdLife International magyarországi szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

[2]

Szerencsére javuló tendenciákról is beszámol a BirdLife jelentése. A tengerparti hangyaevő (Formicivora littoralis), egy kisméretű faj Délkelet-Brazíliában, már nem sorolható a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriába, miután a legújabb kutatások szélesebb körű elterjedtségét mutatták ki. A faj jövője ráadásul biztosítva van annak köszönhetően, hogy fő elterjedési területét védetté nyilvánították.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Visszatért a védett madarak egy része a leégett kisvárdai nádasba [3]
Nevet kaptak a híres kerecsensólyom fiókák [4]
Parlagi sasok mentése [5]
Kémnek véltek egy döglött gyurgyalagot Törökországban [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/06/09/majdnem-minden-nyolcadik-madarfaj-lete-veszelyben-van/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/800px-Flickr_-_Rainbirder_-_Long-tailed_Duck_Clangula_hyemalis.jpg

[2] Image: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gyps_rueppellii_Kopf.JPG

[3] Visszatért a védett madarak egy része a leégett kisvárdai nádasba: http://explorerworld.hu/2012/06/08/visszatert-a-vedett-madarak-egy-resze-a-leegett-kisvardai-nadasba/

[4] Nevet kaptak a híres kerecsensólyom fiókák: http://explorerworld.hu/2012/05/27/nevet-kaptak-a-hires-kerecsensolyom-fiokak/

[5] Parlagi sasok mentése: http://explorerworld.hu/2012/05/26/parlagi-sasok-mentese/

[6] Kémnek véltek egy döglött gyurgyalagot Törökországban: http://explorerworld.hu/2012/05/17/kemnek-veltek-egy-doglott-gyurgyalagot-torokorszagban/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.