- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Szent-Györgyi Albert tanulmányi verseny

Posted By The Explorer On 2012-06-15 @ 11:23 In Föld | No Comments

Különleges, több tudományterületet is érintő Szent-Györgyi Albert tanulmányi versenyt hirdet középiskolás diákoknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Az újszerű tanulmányi verseny, amelyen a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió magyar középiskolásai, valamint az egyetem bázisiskoláiban tanuló diákok indulhatnak, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít. A megméretés az egyetem egykori rektora munkásságának tudománytörténeti feldolgozása mellett a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete.

A felkészülést az SZTE – az egyetem honlapjáról [1] is elérhető – ajánlott olvasmányokkal, illetve irodalomjegyzékkel segíti. A versenyt egyedivé teszi az is, hogy a nevező középiskolák háromfős csapatai megismerkedhetnek az universitasnak és városának az életével.

[2]

A versenyt – amelynek nevezési határideje szeptember 15. – látványos döntő zárja, amelyről televíziós műsor készül. A legjobban szereplő csapatok a gálán értékes díjakat – például külföldi utazást, ösztöndíjakat, jutalmakat – kapnak.

Szent-Györgyi Albert nyolcvan éve jelentette be: “megtaláltuk a C-vitamint”. A szegedi felfedezésének részleteit a Nature című lapban 1932. március 24-én publikálta; kutatói eredményeiért hetvenöt esztendeje, 1937. december 10-én vette át a Nobel-díjat. E többszörös jubileum alkalmából szervezett egykori kutatóját, oktatóját, rektorát és a tudományt ünneplő emlékévet az SZTE.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Környezetvédelmi kisfilmes pályázat indul [3]
Az ESA magyar kislányról nevez el műholdat [4]
Megnyílt a világ legnagyobb múzeuma Pekingben  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/06/15/szent-gyorgyi-albert-tanulmanyi-verseny/

URLs in this post:

[1] egyetem honlapjáról: https://www.explorerworld.huwww.u-szeged.hu

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/WGBBCL.jpg

[3] Környezetvédelmi kisfilmes pályázat indul: http://explorerworld.hu/2012/06/05/kornyezetvedelmi-kisfilmes-palyazat-indul/

[4] Az ESA magyar kislányról nevez el műholdat: http://explorerworld.hu/2012/01/25/az-esa-magyar-kislanyrol-nevez-el-muholdat/

[5] Megnyílt a világ legnagyobb múzeuma Pekingben : http://explorerworld.hu/2012/03/12/megnyilt-a-vilag-legnagyobb-muzeuma-pekingben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.