- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Megfejtették a sivatagi Palmüra rejtélyét

Posted By The Explorer On 2012-06-21 @ 09:41 In History | No Comments

A római korban a százezer lakosú Palmüra a kelet-nyugati kereskedelem egyik legfontosabb csomópontja volt, ám a tudósok sokáig nem értették, hogy miként boldogult ilyen sok ember a sivatagban, és hogyan biztosította a város az élelem- és vízellátást – a rejtélyt norvég és szír kutatók fejtették meg.

A Bergeni Egyetem kutatói szír kollégáikkal nem magát a Damaszkusztól 240 kilométerre északkeletre lévő romvárost, hanem a tágabb környékét vizsgálták és műholdfelvételek alapján rengeteg római kori majorság, falu maradványait sikerült azonosítaniuk – olvasható a PhysOrg [1]tudományos hírportálon.

[2]

A legérdekesebb felfedezésük a kétezer éves víztározók és ciszternák voltak, amelyek az esővíz gyűjtésére szolgáltak. A római korban Palmüra térsége még nem sivatagosodott el, hanem füves sztyeppe volt. Bár az éghajlat száraz volt, az időnként lezúduló csapadékot a fű gyökérzetének köszönhetően nem tudta azonnal elnyelni a talaj.

A tározókban, ciszternákban összegyűjtött esővíznek köszönhetően tudták élelemmel ellátni a környező falvak a várost. A földművelők jó kapcsolatokat ápoltak a beduinokkal is, megengedve nekik a legeltetést a nyári hónapokban, a kecskék, birkák ürüléke viszont megtrágyázta földjeiket.

“Tanulságos számunkra Palmüra példája, hiszen a növekvő népesség ellátásához egyre több földre van szükség. Ha kétezer éve termővé tudták tenni a földet egy száraz régióban, nekünk is sikerül a 21. századi korszerű eszközök segítségével megművelni a sivatagot” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Christian Meyer, a Bergeni Egyetem professzora.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Új magyar eredmények a khmer történelem kutatásában [3]
Egy négyezer éves sírkamra még tud újat mutatni [4]
Új katonák a híres agyaghadseregben [5]
Középkori vámpírcsontvázakat tártak fel Bulgáriában [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/06/21/megfejtettek-a-sivatagi-palmura-rejtelyet/

URLs in this post:

[1] PhysOrg : http://phys.org

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/palmyra-1.jpg

[3] Új magyar eredmények a khmer történelem kutatásában: http://explorerworld.hu/2012/06/18/uj-magyar-eredmenyek-a-khmer-tortenelem-kutatasaban/

[4] Egy négyezer éves sírkamra még tud újat mutatni: http://explorerworld.hu/2012/06/13/egy-negyezer-eves-sirkamra-meg-tud-ujat-mutatni/

[5] Új katonák a híres agyaghadseregben: http://explorerworld.hu/2012/06/12/uj-katonak-a-hires-agyaghadseregben/

[6] Középkori vámpírcsontvázakat tártak fel Bulgáriában: http://explorerworld.hu/2012/06/07/kozepkori-vampircsontvazakat-tartak-fel-bulgariaban/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.