- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Megszámolták a Mars krátereit

Posted By The Explorer On 2012-06-22 @ 10:13 In Föld | No Comments

Hatszázharmincötezer kráter csúfítja el a Mars felszínét – a vörös bolygó “ragyáit” két amerikai kutató vette számba, akik a Journal of Geophysical Research című folyóiratban tették közzé vizsgálataik eredményeit.

Stuart Robbins és Brian Hynek, a boulderi Colorado Egyetem kutatói a különböző űrszondák, valamint a marsi leszállóegységek által a vörös bolygóról összegyűjtött adatokat elemezték. Négyéves munka eredményeként állították össze a minden korábbinál részletesebb adatbázist – olvasható a LiveScience [1]tudományos hírportálon.

Az adatbázis segít megismerni, hogy a vulkanikus aktivitás és a talajerózió miként alakította a bolygó felszínét, ahogy feltérképezheti a Mars történetét is – minél több kráter van egy-egy térségben, annál idősebb a terület.

“A nagy becsapódások hidrotermikus rendszereket hozhattak létre, egyedülálló, lokális, lakható ökoszisztémákat, amelyek sok ezer, vagy akár sok millió éven át létezhettek, ha folyékony víz volt a felszínén” – magyarázta Brian Hynek. Hozzátette: a nagy becsapódások ki is irthatják az életet, mint történt ez a Földön 65 millió évvel ezelőtt, amely véget vetett a dinoszauruszok uralmának.

[2]

A Földön a tudósok 200 becsapódási krátert azonosítottak, ám ez távolról sem jelenti azt, hogy bolygónkat sokkal jobban megkímélték a hívatlan égi vándorok, mint a Marst. Arról van szó csupán, hogy a légkör, az életformák, valamint a tektonikus aktivitás eltüntette, elmaszkírozta az egykori becsapódások nyomait.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Meteoritokból származhat a Mars légkörében lévő metán [3]
A marsjáró önarcképe [4]
A homokdűnék a Marson éppúgy viselkednek, mint a Földön [5]
Piramis alakú szondák kutatnának a marsi élet után [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/06/22/megszamoltak-a-mars-kratereit/

URLs in this post:

[1] LiveScience : https://www.explorerworld.huwww.livescience.com

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/Mars-2560x1024.jpg

[3] Meteoritokból származhat a Mars légkörében lévő metán: http://explorerworld.hu/2012/06/01/meteoritokbol-szarmazhat-a-mars-legkoreben-levo-metan/

[4] A marsjáró önarcképe: http://explorerworld.hu/2012/05/26/a-marsjaro-onarckepe/

[5] A homokdűnék a Marson éppúgy viselkednek, mint a Földön: http://explorerworld.hu/2012/05/12/a-homokdunek-a-marson-eppugy-viselkednek-mint-a-foldon/

[6] Piramis alakú szondák kutatnának a marsi élet után: http://explorerworld.hu/2012/04/28/piramis-alaku-szondak-kutatnanak-a-marsi-elet-utan/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.