- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Öreg madár, nem vén madár

Posted By The Explorer On 2012-07-05 @ 06:16 In Föld | No Comments

Míg az emberek többsége csupán álmodik arról, hogy öreg korára is sportos és egészséges maradjon, egyes tengeri madaraknál ez magától értetődik: a vastagcsőrű lumma akár a harmincéves kort is megélheti, és egészen hirtelen bekövetkező haláláig úgy repül és merül, mint ifjúkorában – derítették ki kanadai biológusok.

A kanadai Manitobai Egyetem kutatói vizsgálatuk eredményét a Kísérleti Biológiai Társaság Salzburgban rendezett konferenciáján mutatták be azzal, hogy szerintük értékes adalékokkal szolgálhat az öregedés folyamatáról – írja a Der Spiegel [1] című német lap internetes kiadása.

[2]

Uria lomvia (Forrás: Wikipédia)

A biológusok a kanadai Hudson-öbölben négy éven át figyelték meg a vastagcsőrű lummákat (Uria lomvia) a madarakra rögzített szenzorok segítségével. Hetvenöt állat esetében sikerült megmérni, hogy milyen gyorsan és milyen messze repülnek, milyen hosszan és mélyen merülnek a víz alá, miközben halakra vadásznak – és azt is, hogy mindehhez mennyi energiát használnak fel. A kutatók maguk is meglepődtek azon, hogy milyen jó karban voltak az idősebb madarak az öbölben lévő zord sarkvidéki szigetcsoporton. Az egyikük például minden évben nevelt fiókát.

[3]

Uria lomvia (Forrás: Wikipédia)

A rövid szárnyú lummáknak különösen sok energiát kell felhasználniuk a repüléshez, a merülésről nem is beszélve. Ha sikerülne kideríteni, hogyan tud a madár még korosan is ennyi energiát felszabadítani a szélsőségesen hideg környezetben, közelebb kerülhetnénk az emberi öregedés megértéséhez is – hangsúlyozták a kutatók.

Döbbenetesen jó kondíciót sikerült kimutatni más öreg madaraknál is: tavaly márciusban amerikai biológusok arról számoltak be, hogy a hatvan éves, Wisdon nevű albatrosznőstény fiókát nevel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van [4]
Arafióka-etetés [5]
Parlagi sasok mentése [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/05/oreg-madar-nem-ven-madar/

URLs in this post:

[1] Der Spiegel: https://www.explorerworld.huwww.spiegel.de

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/Uria_Lomvia_1_6.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/Uria_Lomvia_1_5.jpg

[4] Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van: http://explorerworld.hu/2012/06/09/majdnem-minden-nyolcadik-madarfaj-lete-veszelyben-van/

[5] Arafióka-etetés: http://explorerworld.hu/2012/06/08/arafioka-etetes/

[6] Parlagi sasok mentése: http://explorerworld.hu/2012/05/26/parlagi-sasok-mentese/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.