- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Trükkösen flörtölnek a tintahalak

Posted By The Explorer On 2012-07-08 @ 11:42 In Föld | No Comments

Hím társait becsapva udvarol a Csendes-óceán déli részén élő Sepia plangon nevű tintahal – írták a sydney-i Macquarie Egyetem kutatói a Biology Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A tintahal hímjei képesek arra, hogy egyrészt célzott jelekkel bűvkörükbe vonják a kiválasztott nőstényt, ugyanakkor a a többi hím számára teljesen érdektelennek tűnjenek. A titok abban rejlik, hogy a tintahalhímek testük egyik oldalán legszebb párzási színüket mutatják, míg a másik oldalukon nősténynek tettetik magukat.

Az ausztrál kutatók a különös viselkedést szabadon élő tintahalaknál figyelték meg a Sydney-i öbölben – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

[1]

A féloldalas trükk meglepően gyakorinak bizonyult, a nemek találkozásának 39 százalékában sikerült megfigyelni, amennyiben akadt a közelben rivális hím. Mindennek tetejébe a hímek még a szexuális aktus közben is megtartották a külvilág felé a nőstényekre jellemző színezetet, feltehetően azért, hogy megakadályozzák a többi hím zavarást.

A tintahalak a puhatestűek közül a legintelligensebbek. Nem csak kiváló látásuk van, a színüket is kedvükre változtatják, sőt háromdimenziós alakzatokat is képesek utánozni.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Az állatok álcázási képességét utánozzák a kutatók [2]
Az óriás tintahal messziről kiszúrja az ámbráscetet [3]
Így reagálnak a tintahalak a hangokra  [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/08/trukkosen-flortolnek-a-tintahalak/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/baby_cuttlefish_by_mentaldstruction.jpg

[2] Az állatok álcázási képességét utánozzák a kutatók: http://explorerworld.hu/2012/05/04/az-allatok-alcazasi-kepesseget-utanozzak-a-kutatok/

[3] Az óriás tintahal messziről kiszúrja az ámbráscetet: http://explorerworld.hu/2012/03/19/az-orias-tintahal-messzirol-kiszurja-az-ambrascetet/

[4] Így reagálnak a tintahalak a hangokra : http://explorerworld.hu/2012/02/29/igy-reagalnak-a-tintahalak-a-hangokra/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.