- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Mikor volt a legmelegebb a Földön?

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-07-09 @ 10:59 In Föld | 1 Comment

Mi, emberek már a mostanában minket sújtó, közel 40 fokos melegben is alig bírunk megmaradni a lábunkon. Tudjuk azonban, hogy ez csupán semmiség ahhoz képest, amilyen hőmérsékletek egykor bolygónkon uralkodtak – de mikor is volt a legmelegebb a Földön?

Nagyjából négymilliárd évvel ezelőtt egy Mars-méretű bolygó csapódott formálódó ős-Földünkbe. E becsapódás következményeként alakult ki kísérőnk, a Hold is – ellentétben a korábbi teóriákkal.

Egészen a 20. század elejéig ugyanis az az elképzelés élt a köztudatban, hogy a Naprendszer kialakulásának kezdetén a még olvadt állapotban levő Föld olyan gyorsan forgott a tengelye körül, hogy egy nagy anyagcsomó szakadt ki belőle (vélhetően amai Csendes-óceántérségéből), amely hamar gömb alakot vett fel és pályára állt a maradék anyabolygó körül. Ez az elmélet George Darwin nevéhez fűződik – olyan nagy sebességű forgást feltételez azonban, amely soha nem jellemezte bolygónkat. ( Azt is érdemes megjegyezni, hogy a lemeztektonikai elmélet mára már bizonyított módon adott választ a Csendes-óceán, és más óceáni medencék kialakulására.)

[1]

Létezett még egy másik elmélet, amely szerint a Hold valahol a Naprendszer más térségében keletkezett. A Hold pályája keresztezte a Föld keringési pályáját, majd egy közeli találkozás során a nagyobb égitest befogta az erősebb gravitációjával. Sőt, az a teória is napvilágot látott, mely szerint a Nap körül egymás mellett két kis bolygócsíra fejlődött a korong poranyagában és kissé aszimmetrikus ikerbolygót alkottak. Ezen elméletek mindegyike megbukott, helyet adva a Földet extrém forróságra fűtő kisbolygó-ütközés teóriájának.

A becsapódás után bolygónk nagyjából 2000 Celsius-fokosra melegedett – egy évezred kellett ahhoz, hogy 1600 fokra „hűljön”. Ez a hőmérséklet elég volna ahhoz, hogy elpárologtassa az óceánok vizét.

Az extrém forróság után néhány tízmillió év alatt a Föld hőmérséklete nagyjából 200 Celsius-fokon stabilizálódott – ekkor vastagodott meg a légkör és létrejött a bolygónk magja körüli szilárd héj is.

[2]

Mióta az emlősök kialakultak, a legmelegebb időszakot körülbelül 55 millió évvel ezelőtt tapasztalhatták, paleocén-eocén hőmérsékleti (termális) maximum (PETM) fázisában. Holland kutatók szerint ekkor az atmoszféra szén-dioxid-koncentrációjának viszonylag gyors növekedése indította el az üvegházhatáshoz köthető felmelegedést. Ekkor tízezer év alatt nagyjából annyi szén jutott a levegőbe, amennyit a jelenlegi kibocsátás alapján száz év alatt pumpál az emberiség a légkörbe. A globális átlaghőmérséklet néhány ezer év alatt 5 fokot növekedett – Észak-Amerikában trópusi viszonyok uralkodtak, az Arktiszon pedig tavaszias volt az idő. Az éghajlati zónák a sarkok felé tolódtak, az alkalmazkodásra vagy elvándorlásra képtelen fajok kihaltak. Az óceánok legmélyebb régiói elsavasodtak, a víz oxigéntartalma csökkent, ami számos vízi élőlény halálához vezetett. Az átlaghőmérséklet a mai 13,5 fokhoz képest akkor 27 Celsius-fok volt, nyáron pedig 45 fok. A pálmahatár a mai Dél-Skandinávia vonalában volt. Kétszázezer évbe telt, amíg a Föld visszanyerte korábbi állapotát.

Forrás: Popular Science [3], Origo [4]

Kapcsolódó cikkek:
Földanya csodálatos védekezőképessége [5]
A globális felmelegedés vagy az ember végzett a mamutokkal? [6]
Metángáz okozhatta a tömeges kihalást [7]
Földünk gyorsabban heveri ki a globális felmelegedést, mint hittük [8]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/09/mikor-volt-a-legmelegebb-a-foldon/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/Climate-Change.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/paleo_ccsm_modeling.png

[3] Popular Science: http://http://www.popsci.com/science/article/2012-06/fyi-what%E2%80%99s-hottest-earth-has-ever-gotten

[4] Origo: http://www.origo.hu/idojaras/20110614-klimakatasztrofa-56-millio-evvel-ezelott-tul-gyors-a-mai.html

[5] Földanya csodálatos védekezőképessége: http://explorerworld.hu/2012/03/16/foldanya-csodalatos-vedekezokepessege/

[6] A globális felmelegedés vagy az ember végzett a mamutokkal?: http://explorerworld.hu/2012/03/06/a-globalis-felmelegedes-vagy-az-ember-vegzett-a-mamutokkal/

[7] Metángáz okozhatta a tömeges kihalást: http://explorerworld.hu/2011/12/21/metangaz-okozhatta-a-tomeges-kihalast/

[8] Földünk gyorsabban heveri ki a globális felmelegedést, mint hittük: http://explorerworld.hu/2011/12/20/kiheverjuk_a_globalis_felmelegedest/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.