- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Korlátoznák a hajóforgalmat a bálnák érdekében

Posted By The Explorer On 2012-07-12 @ 09:54 In Föld | No Comments

Valószínűleg korlátozni fogják a Panama-csatornába be-, illetve onnan kivezető hajóutakat a bálnák védelméért. A hosszúszárnyú bálnák szaporodóhelye a csatorna déli bejáratától 60 kilométerre fekvő Perlas-szigeteknél található, a hajózás így zavarja, sőt, el is pusztíthatja az állatokat.

A panamai hatóságok és kutatók ezért készítettek egy tervet, amely a hajóforgalmat keskeny sávokra korlátozná. Az ötlet megvitatását és a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet általi esetleges elfogadását jövő évre tervezik. A javaslat részleteit a kutatók a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) panamavárosi éves ülésén mutatták be.

Hector Guzman, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet kutatója és társai a hajók mozgását hasonlították össze 15, műholdas nyomkövetővel ellátott bálnáéval. Az állatok és a hajók útja többször keresztezte egymást, 11 nap alatt 98 alkalommal kerültek 200 méternél közelebb egymáshoz – részletezte az eredményeket Guzman a BBC hírportálnak [1].

[2]

A területen az elmúlt két és fél évben 13 bálna pusztulását észlelték, amely részben valószínűleg a hajókkal való ütközésnek tulajdonítható. A hosszúszárnyú bálnák júniusban érkeznek meg Antarktisz környéki telelőhelyeikről a Perlas-szigetek környékére. Összesen mintegy 900 állat élhet itt ilyenkor.

A panamai vizeken évente 17 ezer nagy hajó közlekedik, többségük nemzetközi teherszállító, amely a csatornán vág keresztül. A Perlas-szigetek egyre felkapottabb turisztikai célpont, a bálnales fontos attrakcióvá nőtte ki magát, ezért gazdaságilag is megéri törődni az állatok védelmével.

A kormány azt javasolja, hogy a hajókat a csatorna déli bejárata előtt 65 tengeri mérföld hosszan tereljék két ellentétes irányú párhuzamos sávba, amelyeket 2-3 tengeri mérföld választana el egymástól. Guzman számításai szerint ez 95 százalékkal csökkentené azt a területet, ahol a bálnákat ütközés fenyegeti.

[3]

Ezen kívül a szaporodási időszakban nem engedélyeznének tíz csomónál gyorsabb haladást a hajóknak. A part mentén nyugatra haladó hajókat további néhány szakaszon is sávokba terelnék. Ezzel csökkentenék a part közelében tartózkodó halászcsónakokkal való ütközés veszélyét.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan fogyasztja el a bálnát a “zombiféreg”? [4]
Nem lesz bálnamenhely az Atlanti-óceán déli térsége [5]
Különleges érzékszerv segíti a bálnák táplálkozását [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/12/korlatoznak-a-hajoforgalmat-a-balnak-erdekeben/

URLs in this post:

[1] BBC hírportálnak: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-1872038

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/d033f577fb30aab8dea6.jpeg

[3] Image: http://nso.wikipedia.org/wiki/Seswant%C5%A1ho:Jumping_Humpback_whale.jpg

[4] Hogyan fogyasztja el a bálnát a “zombiféreg”?: http://explorerworld.hu/2012/07/07/hogyan-fogyasztja-el-a-balnat-a-zombifereg/

[5] Nem lesz bálnamenhely az Atlanti-óceán déli térsége: http://explorerworld.hu/2012/07/06/nem-lesz-balnamenhely-az-atlanti-ocean-deli-tersege/

[6] Különleges érzékszerv segíti a bálnák táplálkozását: http://explorerworld.hu/2012/05/26/uj-erzekszerv-segiti-a-balnak-taplalkozasat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.