- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Medúza-előrejelzés a francia partokon

Posted By The Explorer On 2012-07-15 @ 09:53 In Készülj fel! | No Comments

Új, fontos szolgáltatással, “medúzaelőrejelzéssel” bővült a francia meteorológia nyaranta jelentkező strandkiadása, amely napról napra beszámol a tengerparti fürdőhelyek állapotáról.

Mint arról a párizsi Le Figaro beszámolt, a dél-franciaországi Alpes-Maritime megye, illetve Villafranche-sur-Mer oceanográfiai megfigyelőállomásának honlapja rendszeres előrejelzést ad ki a rendkívül fájdalmas sebet okozó korongmedúza (Pelagia noctiluca) medúzafaj Cote d’Azur-i támadásairól.

A vízben lebegő, 6-8 centiméteres ernyőjű tengeri faj csalánsejtjei az ember bőrfelületével érintkezve allergiás reakciót váltanak ki. A “medúzacsípés” egy órán belül görcsöt és éles fájdalmat okozhat, hatására a vérnyomás hirtelen felszökik, ami a legsúlyosabb esetekben akár agyvérzést vagy szívbénulást is okozhat, ezért fontos, hogy 15-20 percen belül orvosi segítséget kapjon az áldozat.

A megfigyelési rendszert Villefranche-sur-Mer oceonográfusai dolgozták ki, akik külön csoportot hoztak létre a kellemetlen tengerlakó életmódjának és előfordulásának kutatására. Megállapították, hogy a faj életciklusa és reprodukciós időszaka hosszabb, mint korábban feltételezték. A medúzák a tenger mélyén élnek és a tengeráramlatok sodrásában lebegve változtatnak helyet.

[1]

Eddigi kutatásaik kiderítették, hogy ezek a medúzák egész évben megtalálhatók egy olyan övezetben, amely a parttól 5-35 kilométerre húzódik. A MedAzur rendszer napi megfigyelésekre és az azok adatait feldolgozó modellezésre épül.

A medúza-őrjáratokban részt vevő hajókat távirányított képalkotó rendszerekkel szerelték fel, ezek segítségével naponta ellenőrzik, kialakultak-e olyan medúzarajok, amelyek a partot veszélyeztethetik. Az adatokat reggel 4 és 6 között rögzítik, majd betáplálják olyan számítógépes modellekbe, amelyek a hullámok mozgását, a szél erejét és a medúzák táplálékául szolgáló planktonok minőségét és mennyiségét is figyelembe veszik – mindebből már következtetni lehet arra, mikor valószínűsíthető a kellemetlen úszótársak megjelenése a strandok közelében. Ilyenkor jobb a parton maradni, vagy legalábbis felkészülni a medúzatámadás eshetőségére és a védekezésre.

Az idén júliusban startolt medúza-meteó először Nizza és Monaco térségére ad ki előrejelzést, majd az egész tengerpartra kiterjesztik a szolgáltatást.

2012 egyfajta próbaévet jelent a medúzajósok számára. A rendszer adatait egybevetik a tengeri mentőszolgálat statisztikáival is. Tavaly a mentők beavatkozására 10 523 alkalommal volt szükség a francia partokon – 5316 esetben medúzacsípés miatt kellett segítséget nyújtaniuk.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Az űrlények úgy nézhetnek ki, mint a medúzák [2]
A legfurcsább világító élőlények [3]
Óriásmedúzát sikerült lefilmezni [4]
Növekszik a medúzák száma [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/15/meduza-elorejelzes-a-francia-partokon/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/48611_pelagia-noctiluca.jpg

[2] Az űrlények úgy nézhetnek ki, mint a medúzák: http://explorerworld.hu/2012/07/06/az-urlenyek-ugy-nezhetnek-ki-mint-a-meduzak/

[3] A legfurcsább világító élőlények: http://explorerworld.hu/2012/07/05/a-legfurcsabb-vilagito-elolenyek/

[4] Óriásmedúzát sikerült lefilmezni: http://explorerworld.hu/2012/05/17/oriasmeduzat-sikerult-lefilmezni/

[5] Növekszik a medúzák száma: http://explorerworld.hu/2012/04/19/novekszik-a-meduzak-szama/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.