- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Titokzatos maszkok egy maja piramisban

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-07-23 @ 13:16 In Felfedezetlen | No Comments

A Brown Egyetem kutatói egy eddig ismeretlen maja piramist tárnak fel El Zotzban, Guatemalában. A régészek titokzatos maszkokat is találtak a piramis tetején fekvő templomban, amelyek az elveszett kultúra vallásáról és a maja városok kapcsolatáról adhatnak újabb információkat.

Az Éjjeli Nap templomának nevezett épületet a kutatók 2009-ben kezdték feltárni. A korábban felfedezett királyi sírhely, a Diablo Piramis mögött található templomot a maják nagyjából Kr. u. 350-400 körül építhették, valószínűleg az elhunyt uralkodó tiszteletére.

[1]

Folyik a feltárás (Fotó: Brown Egyetem)

Az ásatás vezetője, Stephen Houston szerint a feltárt templom segítségével számos új információt nyerhetnek a maja civilizációról.

„A Diablo Piramis az ókori Amerika egyik leggyönyörűbben dekorált épülete” – nyilatkozta a kutató. –„Stukkói és rajzai bepillantást engednek abba, hogyan képzelték a maják a túlvilágot, és megmutatja a nap jelentőségét a kultúrájukban, valamint azt, hogy az milyen kapcsolatban állt az uralkodóikkal.”

[2]

Stephen Houston (Fotó: Arturo Godoy)

A kutatócsapat egyelőre a feltárások elején jár, a templom és a piramis több mint 70%-a érintetlen még. Ez annak köszönhető, hogy a maják az eredeti templomra később újabb rétegeket húztak – ez ugyan nagyon jól megőrizte a stukkókat számunkra, a feltárásokat azonban nagyon lelassítja. A kutatók egyelőre csupán néhány vékony járatot tudtak kialakítani a templomban.

http://www.youtube.com/watch?v=UOzUedgRWvs

A kutatócsapat az Arkansas Egyetem Center for Advanced Spatial Technologies (CAST) [3], azaz a Speciális Térbeli Technológiák Központjával együttműködve térképezi fel, mi vár a régészekre a piramisban. A központ fotogrammetriai módszerekkel háromdimenziós képeket készít a stukkókról.

[4]

A maszkokon vörös festék nyomait találták (Fotó: Brown Egyetem)

Az előzetes tervek azt mutatják, hogy a piramis valószínűleg nagy, szilárd alappal rendelkezik, rajta két vagy három kisebb terasszal, a templommal a tetején. Houston úgy gondolja, hogy ebben az időszakban számos templomban készíthettek ilyen díszes stukkókat, szerinte lehetséges, hogy több is fennmaradt belőlük.

[5]

Így néz ki ma egy maszk (Fotó: Brown Egyetem)

A mai Guatemalában található El Zotz a kisebb királyságok egyike volt. 2010-re a régészek az ókori városközpont közelében lévő dombtetőn dolgozva felfedezték a 13 méteres Diablo Piramist. Tetején rábukkantak a királyi palotára és sírra, melyről úgy hiszik, a város első uralkodóját őrzi, aki Kr. u. 350-400 között élt.

Houston és társai jelenleg próbálják kitalálni, mi lehetett pontosan az éjszakai napnak felszentelt piramis célja. Az biztos, hogy a maják a maszkokat, stukkókat vérvörösre festették: így kívánták jelezni uralkodó dinasztiájuk hatalmát az erre tévedőknek. Mivel egy dombra építették, kiemelt szerepe lehetett – a legélénkebb színben napkeltekor és napnyugtakor pompázott, ilyenkor akár 24 kilométerről is látni lehetett.

[6]

Folyik a feltárás (Fotó: Brown Egyetem)

A templom falán megjelenő stukkók több istenséget ábrázolnak, köztük a napot is, amelyet a maják K’inich Ajawnak hívtak. A másfél méteres maszkok közül több a napisten változó arcát mutatja, ahogy végighalad égi útján. Az egyik maszk halszerű arcot mutat, ez Houston szerint valószínűleg a Karib-tengerből keleten kiemelkedő napra utal. Az egyes maszkok között futó, ékszerezett sávok a Vénuszra és egyéb égitestekre utalnak, amelyek szintén részt vesznek a nap „égi táncában”.

[7]

Egy maszk részletei (Fotó: Brown Egyetem)

„A nap kulcsfontosságú a maja uralkodói rétegben” – magyarázza Houston. –„Egy olyan ikon, amelyet nagyon szorosan az uralkodói családhoz és hatalomhoz kötnek. Ez az épület az egyike azoknak, amelyek az uralkodói hatalom és a legerősebb égi istenség közötti kapcsolatot ünnepeli.”

[8]

Egy maszk részletei (Fotó: Brown Egyetem)

A piramis mozgalmas időkben épült: ez volt az az időszak, amikor El Zotz és a közeli Tikal népe először találkozott az akkori Amerika legerősebb metropoliszának, Teotihuacánnak lakóival. A vörösre festett piramis valószínűleg El Zotz erejét volt hivatott megmutatni. A kutatók nem tudják, hogy El Zotz baráti vagy ellenséges viszonyban állhatott-e Tikallal és Teotihuacánnal.

Forrás: Past Horizons, hirado.hu

Kapcsolódó cikkek:
A most felfedezett maja írás a világvége mellett tanúskodik [9]
Megtalálták a legősibb maja naptárt [10]
Merülés a maja alvilágba [11]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/23/titokzatos-maszkok-egy-maja-piramisban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/289823.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/SHouston.jpg

[3] Center for Advanced Spatial Technologies (CAST): http://www.cast.uark.edu/

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/289825.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/289821.jpg

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/289824.jpg

[7] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/289820.jpg

[8] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/289819.jpg

[9] A most felfedezett maja írás a világvége mellett tanúskodik: http://explorerworld.hu/2012/07/02/a-most-felfedezett-maja-iras-a-vilagvege-mellett-tanuskodik/

[10] Megtalálták a legősibb maja naptárt: http://explorerworld.hu/2012/05/11/megtalaltak-a-legosibb-maja-naptart/

[11] Merülés a maja alvilágba: http://explorerworld.hu/2012/01/03/merules-a-maja-alvilagba/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.