- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Egyiptomi múmiaportrék a manchesteri kiállításon

Posted By The Explorer On 2012-07-24 @ 10:15 In Éld át! | No Comments

Egyiptomi múmiaportrékban gyönyörködhet a közönség a Manchesteri Egyetem Könyvtárában: a ritkán látható kétezer éves műtárgyakat a Manchesteri Múzeum kölcsönözte ki.

A Kr.u. 1-4. századból származó múmiaportrékat Kairó közelében, a Fajjúmi oázisban tárta fel 1881 és 1911 között Sir William Fliders Petrie (1853-1942) angol régész. Ásatásai során összesen hatvan múmiaportré került elő. A római kori Egyiptom művészetének egyedi emlékeit, a kisméretű, fatáblákra festett arcképeket vélhetően még az ábrázolt egyén életében készítették, majd az elhunyt múmiájára helyezve a temetés során használták fel őket. Az egykori művészek az ókori Görögországban kialakult festészeti technikát, az enkausztikát alkalmazták: a festéket, mielőtt felvitték volna a kréta- vagy gipszalapozású fatáblára, hidegen elkeverték méhviasszal, majd a fatáblán utólag felhevítették. Ennek eredményeképpen az enkausztika technikával készült múmiaportrék színei tüzesek, és nem utolsó sorban rendkívül tartósak.

Campbell Price, a Manchesteri Múzeum egyiptológiai gyűjteményének a kurátorának közlése szerint a kiállításon a Kr.u. 150-ből származó múmiaportrék “meglepően modernek”.

[1]

Portré (Fotó: Paul Cliff)

“Ami a legérdekesebb, hogy az ábrázolt személyek sokkal inkább tűnnek görögnek vagy rómainak, mint hagyományosan egyiptominak. Ez is mutatja, hogy kétezer évvel ezelőtt Egyiptom a népek olvasztótégelye volt” – hangsúlyozta a kurátor a BBC News jelentése [2] szerint.

Mint kiemelte, a portrék datálásában sokat segít az elhunytak hajviselete vagy ékszerei. “Ezek alapján is nyomon követhetjük, hogy milyen gyorsan változott a divat két évezreddel ezelőtt” – jegyezte meg.

[3]

Portré (Fotó: Paul Cliff)

Roberta Mazza, a Manchesteri Egyetem egyiptológusa, a kiállítás társkurátora arra mutatott rá, hogy a múmiaportrék bepillantást engednek az egyiptomiak életébe egy olyan történelmi korszakban, amikor a Nílus menti ország egy tágabb, az egész mediterrán térséget felölelő birodalom része volt.

Forrás: MTI
Fotók: Paul Cliff 

Kapcsolódó cikkek:
“Legomúmiákat” tártak fel Skóciában [4]
Ritka uralkodói szarkofág az angol múzeumban [5]
Lezárták a kétezer éves gyilkosságot [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/24/egyiptomi-mumiaportrek-a-manchesteri-kiallitason/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/11111111.jpg

[2] BBC News jelentése: http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-manchester-18888096

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/20120215-Fayum-mummy-portrait-ff.jpg

[4] “Legomúmiákat” tártak fel Skóciában: http://explorerworld.hu/2012/07/10/legomumiakat-tartak-fel-skociaban/

[5] Ritka uralkodói szarkofág az angol múzeumban: http://explorerworld.hu/2012/05/02/ritka-uralkodoi-szarkofag-az-angol-muzeumban/

[6] Lezárták a kétezer éves gyilkosságot: http://explorerworld.hu/2012/03/13/lezartak-a-ketezer-eves-gyilkossagot/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.