- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Öngyilkos terroristák lehetnek a termeszek

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-08-05 @ 14:48 In Föld | No Comments

Egy termeszfaj dolgozói olyan mirigyeket fejlesztettek, amelyek felrobbanhatnak, és megölhetnek mindenkit maga körül – a hordozó állatot is beleértve. Minél idősebb az állat, annál nagyobb az „öngyilkosmirigy” mérete.

A rovarvilágban nem érdemes a Neocapritermes taracua termeszfajjal kezdeni – támadás esetén ezek az állatok ugyanis öngyilkos terroristákként viselkedhetnek.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy még a gyenge, idősebb példányok is képesek küzdeni a támadóikkal – viszont ez minden esetben az ő, illetve a közelben tartózkodó rovarok halálával jár. A Cseh Tudományos Akadémia tudósa, Jan Šobotnik és csapata a Neocapritermes taracua termeszfaj dolgozóit vizsgálta, és észrevette, hogy bizonyos példányokon kék foltok jelennek meg a potroh fej felőli részén. Néhány állaton nagyobb volt, néhányon kisebb a folt, sőt, volt, amelyiken egyáltalán nem is fejlődött ki.

A mirigyek réztartalmú fehérjekristályokat tartalmaznak, amelyek akkor aktiválódnak, amikor a termeszek nyálával érintkeznek. Ha egy állat elköveti azt a végzetes hibát, hogy megtámadja a miriggyel rendelkező példányt, és megsérti az időközben feldagadt foltot, a méreg kilövell, és megöli a támadót és a körülöttük tartózkodó többi rovart is.

[1]

A kutatók arra következtettek, hogy a termeszek öngyilkossági „szándéka” a korukkal együtt növekszik. A gyanújuk végül beigazolódott, és megállapították, hogy az idősebb dolgozók mirigye nagyobb – mivel az öregebb állatok hatékonysága csökken, kevesebb feladatot tudnak ellátni a kolónián belül, egyre inkább a védelmi funkciójuk kerül előtérbe.

Forrás és képek: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
A világ legkisebb legyét fedezték fel Thaiföldön [2]
A stresszes sáskák másképp működnek [3]
A húsevő növények és a hangyák szerelme [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/05/ongyilkos-terroristak-lehetnek-a-termeszek/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/6a00d8341bf67c53ef017743a4e929970d-800wi.jpg

[2] A világ legkisebb legyét fedezték fel Thaiföldön: http://explorerworld.hu/2012/07/03/a-vilag-legkisebb-legyet-fedeztek-fel-thaifoldon/

[3] A stresszes sáskák másképp működnek: http://explorerworld.hu/2012/06/18/a-stresszes-saskak-maskepp-mukodnek/

[4] A húsevő növények és a hangyák szerelme: http://explorerworld.hu/2012/05/10/a-husevo-novenyek-es-a-hangyak-szerelme/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.