- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Sámson létének első régészeti bizonyítéka kerülhetett elő Izraelben

Posted By The Explorer On 2012-08-05 @ 10:27 In History | No Comments

A bibliai Sámson létének első régészeti bizonyítéka lehet egy oroszlánnal viaskodó férfit ábrázoló pecsétnyomó, amely Izraelben került elő – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

Az izraeli régészek Jeruzsálem közelében, a Júdeai-hegyekben végzik Béth-Semes feltárását. A hajdani település a filiszteusok területének szélén volt, az Ószövetség szerint ez Sámson szülőhelye.

A mindössze 2,5 centiméter átmérőjű pecsétnyomó abból a rétegből került napvilágra, amely a Kr.e. 11. századra datálható. Ez az az időszak, amikor az izraeli törzsek, Józsué vezetésével meghódítva Kánaánt benépesítették a területet. A bírák korának nevezett időszakban – amelyet a Biblia rendkívül nyugtalan periódusként ír le – az izraeli törzseket “ad hoc” vezetők (bírák) irányították. A rendkívüli testi erejű Sámson a Bírák könyve hat “nagy” és hat “kis” bírája közül az utolsó “nagy”.

Az izraeli régészek szerint a pecsétnyomó a Bírák Könyvében (14,6) olvasható történetre utal, amikor Sámson egy fiatal oroszlánt tépett szét. A Biblia erről így ír: “Sámson lement Timnába. Amikor a timnai szőlőhegyhez ért, ordítva nekirontott egy fiatal oroszlán. Rászállt az Úr lelke, és Sámson puszta kézzel széttépte az oroszlánt, mintha csak egy gödölyét tépett volna darabokra.”

[1]

Elméletüket alátámasztó további bizonyítékként értékelik a szakértők a lelet előkerülési helyét, amely az izraeli törzsek és a filiszteusok közti határvonalat jelentő Sórek-folyó közelében van. A Sórek völgyében élt Delila, a Biblia szerint itt találkozott vele először Sámson.

Más elképzelések szerint a pecsétnyomó egy fiatal hőst jelenít meg, aki elég erős ahhoz, hogy puszta kézzel elbírjon egy oroszlánnal. A bírák korában sok ilyen monda keringett, ezek egyike épülhetett be Sámson történetébe.

Forrás: MTI
Főkép: Anthonis van Dyck festménye:Sámson és Delila 

Kapcsolódó cikkek:
Ókeresztény sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában [2]
Ókori rontások szövegére derült fény [3]
Megfejtették Marco Polo bibliájának titkát [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/05/samson-letenek-elso-regeszeti-bizonyiteka-kerulhetett-elo-izraelben/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/samson.jpg

[2] Ókeresztény sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában: http://explorerworld.hu/2012/07/15/okereszteny-sirhelyet-fedeztek-fel-bulgariaban/

[3] Ókori rontások szövegére derült fény: http://explorerworld.hu/2012/05/25/okori-rontasok-szovegere-derult-feny/

[4] Megfejtették Marco Polo bibliájának titkát: http://explorerworld.hu/2012/05/21/megfejtettek-marco-polo-bibliajanak-titkat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.