- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hiányzó láncszemre bukkantak a halgyíkoknál

Posted By The Explorer On 2012-08-10 @ 12:59 In Föld | No Comments

A halgyíkok evolúciója hiányzó láncszemének bizonyult egy németországi múzeum egyik lelete, egy 7,5 méter hosszú, több mint 170 millió évvel ezelőtt élt tengeri hüllő: kiderült a maradványról, hogy az első halgyíkcsontváz a középső jura korból.

Korábban hiányoztak a 175-170 millió évvel ezelőtti, ötmillió évet átfogó szakaszból a halgyík(ichthyoszaurusz)-leletek. A szóban forgó példány viszont pontosan ebből az időszakból származik, és új nemzetséget alkot. A szenzációs lelet összeköttetést jelent a fekete palában talált ismert halgyíkok és a fehér jurából származó fiatalabb példányok között.

“A földtörténet olyan, mint egy emmentáli sajt, tele van ismeretlen lyukakkal, a lyukak leletek segítségével való betömésének valószínűsége pedig igen csekély” – fogalmazott a Stuttgarti Természettudományi Múzeum őshüllőkkel foglalkozó szakértője, Rainer Schoch a Die Welt [1] című német lap internetes kiadása szerint.

[2]

A 7,5 méteres ichthyoszaurusz csontvázat már 1975-ban kiásták a Schwäbische Alb hegység lábánál. A 37 évig a múzeum gyűjteményében szunnyadó lelet jelentőségét azonban csak a stuttgarti létesítménynél vendégeskedő Erin Maxwell kanadai halgyíkszakértő ismerte fel.

A meglehetősen megkésett felfedezés Schoch szerint a gyűjteményanyag gazdagságára vezethető vissza, ugyanis csak őshüllőmaradványból 90 000 darab található ott, és minden évben több ezerrel bővül. Ez az elkövetkezendő évszázadokra is elegendő munkát kínál.

A kutatók még nem döntöttek az új nemzetség nevéről, lehetséges, hogy az a Heiningen község melletti lelőhelyre utal majd.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Ötvenmillió éves halszörny maradványait tárták fel [3]
Fény derült a lovak háziasításának körülményeire [4]
Nem üstökös okozta a dínók kihalását?  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/10/hianyzo-lancszemre-bukkantak-a-halgyikoknal/

URLs in this post:

[1] Die Welt: http://www.welt.de/regionales/stuttgart/article108509668/Spektakulaerer-Saurier-Fund-wie-6er-im-Lotto.html

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/Ichthyosaurus_sp_2.jpg

[3] Ötvenmillió éves halszörny maradványait tárták fel: http://explorerworld.hu/2012/08/04/otvenmillio-eves-halszorny-maradvanyait-tartak-fel/

[4] Fény derült a lovak háziasításának körülményeire: http://explorerworld.hu/2012/05/10/feny-derult-a-lovak-haziasitasanak-korulmenyeire/

[5] Nem üstökös okozta a dínók kihalását? : http://explorerworld.hu/2012/05/02/nem-az-ustokos-okozta-a-dinok-kihalasat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.