- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Csimpánzokat fertőz a veszélyes emberi baktérium

Posted By The Explorer On 2012-08-23 @ 07:12 In Föld | No Comments

A védett afrikai helyeken élő csimpánzok az utóbbi időben emberi baktériumok gyógyszereknek ellenálló törzseivel fertőződtek meg – közölték amerikai kutatók.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a megfertőzött csimpánzok más majmoknak is átadhatják a veszélyes kórokozót, ha visszaengedik őket a vadonba, illetve a kórokozó még veszélyesebb formában ugorhat vissza az emberre.

A Staphylococcus aureus baktériumot a tesztelt állatok több mint felénél, 36 csimpánzban találták meg egy-egy zambiai és ugandai védett területen. Az amerikai Emory Egyetem közleménye szerint az esetek egy része multidrogrezisztensnek bizonyult, vagyis a kórokozó többféle antibiotikummal szemben is ellenálló volt (MRSA baktérium).

Mint Thomas Gillespie, a tanulmány egyik szerzője elmondta, meglepetésként érte őket az állatokból kimutatott rezisztens törzsek elterjedtsége.

[1]

Az MRSA-fertőzés embernél fájdalmas bőrtüneteket okoz, de átterjedhet más testrészekre is, ahol életveszélyes állapotot, szepszist idézhet elő. A kutatók szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 18 ezer ember hal meg MRSA-fertőzés következtében.

Arra egyelőre nincsenek adataik a szakembereknek, hogy a kórokozó miként terjedne a vadon élő csimpánzok között, de úgy vélik, hogy az állatok szabadon engedése előtt figyelembe kellene venni ennek kockázatát is.

“A csimpánz egyfajta inkubátorként szolgálhat, ahol a kórokozó adaptálódik és továbbfejlődik, és talán visszaugrik az emberre virulensebb formában” – idézte Gillespie figyelmeztetését az egyetem közleményéből a LiveScience [2] ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
A csimpánzok kizárólag magukra gondolnak, ha élelemről van szó [3]
Kulturális különbségek vannak a csimpánztársadalomban is [4]
Film az árva csimpánzkölyökről  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/23/csimpanzokat-fertoz-a-veszelyes-emberi-bakterium/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/generations-chimpanzee-1024x768.jpg

[2] LiveScience: http://news.yahoo.com/deadly-human-bacteria-now-infects-chimps-231109241.html

[3] A csimpánzok kizárólag magukra gondolnak, ha élelemről van szó: http://explorerworld.hu/2012/08/19/a-csimpanzok-kizarolag-magukra-gondolnak-ha-elelemrol-van-szo/

[4] Kulturális különbségek vannak a csimpánztársadalomban is: http://explorerworld.hu/2012/05/13/kulturalis-kulonbsegek-vannak-a-csimpanztarsadalomban-is/

[5] Film az árva csimpánzkölyökről : http://explorerworld.hu/2012/04/02/film-az-arva-csimpanzkolyokrol/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.