- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Világító halakra vadásznak a fókák

Posted By Tarján Eszter On 2012-08-30 @ 14:47 In Föld | No Comments

Világító halak segítségével vadásznak a fókák. A legújabb kutatás szerint az állatok látása a mélytengeri élőlények biolumineszcenciával előállított fényére specializálódott.

Segíthetnek a fókák vadászatában a fényt kibocsátó halak. A legújabb kutatás során a délen élő elefántfókákat vizsgálták, amelyek körülbelül 10 hónapot töltenek az Indiai-óceán déli részén, a partra azonban csak az ellés és vedlés időszakában mennek. Nagy kiterjedésű területen szereznek zsákmányt, főleg akkor, amikor folyamatosan merülnek az óceánban, gyakran 1500 méter mélyre. A sötét vízben nagy kihívás vadászni, ezért minden állat kifejlesztett egy technikát, ami megkönnyíti ezt a feladatot. A bálnák echolokációt használnak, vagyis a visszavert hang segítségével vadásznak, egyfajta biológiai hanglokalizáló berendezéshez hasonlóan, míg a pingvinek szaglásukat használják erre a célra. Az elefántfókák mélytengeri zsákmányszerzési módszere azonban vitatott kérdés. A tudósok elektromos készülékeket kötöttek néhány állatra, és ezek segítségével próbálják kideríteni, hogy mi alapján vadásznak a fókák.

[1]

Az elefántfókák elsősorban lámpáshalakat ejtenek el, amelyek biolumineszcenciával élnek, vagyis kémiai reakció során fényt bocsátanak ki. Ez a világítás segíti a fajtársakkal való kommunikációt, valamint hasznos a ragadozók megtévesztésében és megijesztésében. A húsevők támadását is segíthet kivédeni úgy, hogy fejjel lefelé pozícionálják magukat azt imitálva, hogy a fény felülről jön. A legújabb kutatások szerint a fókák szeme nagyon érzékeny a halvány, gyenge fényre, különösen arra a kékes színű fényjelenségre, amelyet a lámpáshal bocsát ki.

[2]

A kutatókat meglepte az a felfedezés, hogy a fókák leginkább a látásuk segítségével vadásznak, amely erre a különleges világító jelenségre specializálódott. A tengerbiológusok összesen a vizsgált fókák 3386 merülését regisztrálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok sikeresen fedezik fel a jó vadászterületeket, és könnyen vissza is találnak ezekre a helyekre. A mélytengeri zsákmányszerzést pedig bizonyítottan elősegíti a halak által kibocsátott fény, különösen akkor, ha nincs felülről érkező világítás. A kutatások ebben az irányban folytatódnak tovább.

[3]

Forrás: Livescience

Kapcsolódó cikkek:
Halevő repülő dinoszaurusz maradványait tárták fel Németországban [4]
Először filmezték le a rendkívül ritka ördöghalat [5]
Hiphopra változik a kalmár bőre [6]

 

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/30/vilagito-halakra-vadasznak-a-fokak/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/SPECIAL_OPS_SEAL.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/Lanternfish_001.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/090803-elephant-seals-hmed1.jpg

[4] Halevő repülő dinoszaurusz maradványait tárták fel Németországban: http://explorerworld.hu/2012/08/30/halevo-repulo-dinoszaurusz-maradvanyait-tartak-fel-nemetorszagban/

[5] Először filmezték le a rendkívül ritka ördöghalat: http://explorerworld.hu/2012/08/30/eloszor-filmeztek-le-a-rendkivul-ritka-ordoghalat/

[6] Hiphopra változik a kalmár bőre: http://explorerworld.hu/2012/08/29/hiphopra-valtozik-a-kalmar-bore/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.