- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Újabb “sebhely” keletkezett a Jupiteren

Posted By The Explorer On 2012-09-14 @ 10:35 In Föld | No Comments

Újabb “sebhely” keletkezett a Jupiteren, amelybe kisbolygó vagy üstökös csapódhatott be, az égi “karambolt” amerikai amatőrcsillagász figyelte meg hétfőn, szeptember 10-én.

A fényes felvillanást Dan Peterson (Racine, Wisconsin állam) jelentette, aki Naprendszerünk legnagyobb bolygóját figyelte meg épp a becsapódáskor.

“Mindössze 1,5-2 másodpercig tartott a fényes felvillanás” – magyarázta az amerikai amatőrcsillagász, hozzátéve: kezdetben nem lehetett tudni, hogy a becsapódás ugyanúgy “sebet ejt-e” a Jupiteren, mint történt ez például a Shoemaker-Levy 9 üstökössel, amelyet az óriásbolygó árapályereje szaggatott szét. Húsznál több darabra tört, maradványai 1994 júliusában a bolygó déli féltekéjén csapódtak be másodpercenként 60 kilométeres sebességgel, látható nyomokat hagyva a felszínen.

2009 júliusában szintén amatőr csillagászok észleltek a Jupiter felszínén egy Csendes-óceán méretű “sebhelyet”, amelyet egy aszteroida becsapódása okozott. Két további becsapódást 2010-ben regisztráltak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Örökifjú csillagot fedeztek fel a Skorpió-csillagképben
Káprázatos szuperbuborék a Nagy Magellán-felhőben [1]
Gigantikus kozmikus robbanás készül a fejünk felett? [2]
Mitológiai alakok az őszi égbolton [3]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/09/14/ujabb-sebhely-keletkezett-a-jupiteren/

URLs in this post:

[1] Káprázatos szuperbuborék a Nagy Magellán-felhőben: http://explorerworld.hu/2012/09/06/kaprazatos-szuperbuborek-a-nagy-magellan-felhoben/

[2] Gigantikus kozmikus robbanás készül a fejünk felett?: http://explorerworld.hu/2012/09/04/gigantikus-kozmikus-robbanas-keszul-a-fejunk-felett/

[3] Mitológiai alakok az őszi égbolton: http://explorerworld.hu/2012/09/04/mitologiai-alakok-az-oszi-egbolton/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.