- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A hiénák olyan okosak, mint a főemlősök

Posted By The Explorer On 2012-09-15 @ 16:00 In Föld | No Comments

A hiénák értelmi szintje eléri az emberszabású majmokét: még számolni is képesek – állítják brit kutatók. A kísérletek között szerepelt például egy húst tartalmazó doboz felnyitása is. 

“A hiénákról az terjedt el, hogy ostoba dögevők, valójában azonban újításra képesek és technikai problémák megoldására” – idézte Sarah Benson-Amramot, a St Andrews Egyetem tudósát a The Daily Telegraph című brit lap. “A foltos hiénák ráadásul meglehetősen ügyesen oldanak meg közösségi problémákat és a gondolkodásnak olyan jeleit mutatják, mint néhány főemlős” – tette hozzá.

[1]

Amram egyebek közt húst tartalmazó doboz felnyittatással tesztelte hiénák értelmi szintjét. Néhány állat csak pár módon próbálkozott a doboz kinyitásával, ám akadtak, amelyek sokféleképpen kísérleteztek: harapással, felborítással, “aláaknázással”. Utóbbiak árkot ástak a doboz alá, és megpróbáltak onnan beléhatolni. Azok a hiénák, amelyeknek egyszer sikerült a dobozt kinyitniuk, képesek voltak az ismétlésre, és már gyorsabban végeztek a feladattal, azaz tanultak az előzményekből.

Ilyen szellemi fürgeséget korábban a tudományos világ csak az embernek és pár főemlősnek tulajdonított, idővel azonban “előléptette” a varjakat, galambokat, polipokat, kutyákat és még a birkákat is.

A teszteléskor megmutatkozott, hogy a dobozt kinyitni képtelen hiénák sem teljesen “hülyék”. Egyikük letáborozott a doboz ajtaja mellé és megvárta, hogy egy társa sikerrel járjon, majd villámgyorsan megelőzte.

Forrás: MTI
Főkép: Sarah Benson-Amram egy hiénával 

Kapcsolódó cikkeink:
Klánonként eltérő a hiénák szaga [2]
Egymástól tanulnak a citromcápák [3]
Tengeri vidrák a klímaváltozás elleni harcban [4]
Megfejtették a gepárd gyorsaságának titkát [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/09/15/a-hienak-olyan-okosak-mint-a-foemlosok/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/hiénácska.jpg

[2] Klánonként eltérő a hiénák szaga: http://explorerworld.hu/2012/09/01/klanonkent-eltero-a-hienak-szaga/

[3] Egymástól tanulnak a citromcápák: http://explorerworld.hu/2012/09/13/egymastol-tanulnak-a-citromcapak/

[4] Tengeri vidrák a klímaváltozás elleni harcban: http://explorerworld.hu/2012/09/11/tengeri-vidrak-a-klimavaltozas-elleni-harcban/

[5] Megfejtették a gepárd gyorsaságának titkát: http://explorerworld.hu/2012/09/10/megfejtettek-a-gepard-gyorsasaganak-titkat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.