- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A The North Face csapata meghódította a Karakorum három csúcsát

Posted By Hidvégi Brigi On 2012-09-20 @ 13:47 In Adventure | No Comments

A három ország – Pakisztán, India és Kína – határvidékét érintő Karakorum rendkívüli kihívásnak bizonyult az idei mászószezonban; ennek ellenére a The North Face csapata sikeresen meghódította a hegylánc három csúcsát is.

A The North Face által szponzorált kitartó hegymászócsapat a nyár folyamán meghódította a Karakorum hegylánc három emelkedőjét, s kipróbált egy sílejtőt is. A Pakisztán távoli régiójában elhelyezkedő mindhárom csúcs5500 méterfelett volt.

[1]

Hervè Barmasse, Daniele Bernasconi és Martin Peterlongo elsőként a 7285 méteres Ogre („Emberevő”) megmászását tűzték ki célul, amely – nevéhez illően – hihetetlenül nehéznek bizonyult. A kíméletlen időjárási viszonyok miatt Barmasse-ék végül 48 nap után kénytelenek voltak felhagyni a próbálkozással. Ám a kudarcba fulladt kísérlet nem vette el a három kalandor kedvét. A csapat úgy döntött, ahelyett, hogy hazamenne, inkább másfele irányítja a figyelmét.

Az első sikeres mászásra az északi csúcson került sor, melyet a csapat eredetileg az Ogre meghódítása előtti bemelegítésként választott. Kilenc nap elteltével értek fel a 6330 méteres hegy legtetejére. Ezután legyőztek még egy névtelen magaslatot, mely nem messze az Ogrétől,5966 métermagasan nyúlik az égbe. A harmadik és egyben utolsó emelkedő, melyet a csapat becsülettel legyőzött, 5850 méteres volt.

[2]

Az expedíció hivatalos beszámolója szerint a három férfi összesen 48 napot töltött hegymászással, melyből csupán 13 napon tapasztaltak viszonylagos jó időt. Ezek alapján elképzelhetjük, hogy a nyári időjárás nem kedvezett túlságosan a kalandoroknak a Karakorumon, így idén a K2 meghódítása még nagyobb teljesítménynek számít.

Forrás: The Adventure Blog

Kapcsolódó cikkeink:
UltrArabia – egy emberpróbáló kaland
A leghidegebb Antarktisz-átkelés [3]
Három csúcs egy nap alatt [4]
Afganisztán távol eső vidékén kalandoztak a hegymászók [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/09/20/a-the-north-face-csapata-meghoditotta-a-karakorum-harom-csucsat/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/summit.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/snow-lake-area-foto-h-barmasse-1.jpg

[3] A leghidegebb Antarktisz-átkelés: http://explorerworld.hu/2012/09/18/a-leghidegebb-antarktisz-atkeles/

[4] Három csúcs egy nap alatt: http://explorerworld.hu/2012/09/05/harom-csucs-egy-nap-alatt/

[5] Afganisztán távol eső vidékén kalandoztak a hegymászók: http://explorerworld.hu/2012/08/30/afganisztan-tavol-eso-videken-kalandoztak-a-hegymaszok/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.