- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Kerülik a holdfényt a holdfóbiás denevérek

Posted By The Explorer On 2012-10-06 @ 12:24 In Föld | No Comments

Mexikói kutatók a denevérek meglepő viselkedését tanulmányozták: a repülő emlősök holdfóbiájára, a holdfénytől való félelmükre kerestek bizonyítékokat.

A Mammalian Biology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz a világ minden részéről származó denevérkutatások eredményeit tekintették át és elemezték. Kiderült, hogy a holdfénnyel megvilágított területeken élő állatok aktivitása a fényesebb éjszakákon csökken azokhoz a denevérekhez képest, amelyek sötétebb helyeken élnek és szerzik be táplálékukat.

A szakértők szerint a leírt jelenség hátterében az állhat, hogy a repülő kisemlősök csökkenteni akarják annak kockázatát, hogy ragadozók támadják meg őket, ráadásul saját zsákmányból is kevesebb érhető el a jól megvilágított éjszakákon. “Ez az első megbízható értékelése a holdfóbia jelenségének” – írták megfigyelésükről a kutatók.

A tanulmányhoz áttekintették és elemezték mindazokat a korábban összegyűlt kísérleti és megfigyelési eredményeket is, amelyek az éjszakai állatok viselkedése és a holdfény között kerestek kapcsolatot.

[1]

“Ellentmondásosak voltak azok a bizonyítékok, amelyek arra utaltak, hogy a denevérek aktivitása csökkent, ahogy növekedett a holdfény intenzitása, ezért döntöttünk a kutatás lefolytatása mellett” – magyarázta Romeo Saldana-Vazquez kutatásvezető, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) biológusa.

A kutatók az elmúlt húsz évben készült tanulmányok áttekintése után arra jutottak, hogy azok nem vizsgálták a jelenséget összefüggéseiben, noha rengeteg adatot gyűjtöttek össze a denevérek viselkedéséről. Tizenegy tanulmányban összesen 26 denevérfajt vizsgáltak korábban, az ezekből nyert információkból modellezni tudták a mexikói kutatók, hogy a különböző szélességi körökön és különböző élőhelyeken elterjedt denevérek aktivitása hogyan viszonyul a holdfázisokhoz.

Elemzésükben azt a következtetést vonták le, hogy a holdfóbia “gyakori a denevérek között”, de az élőhelyek jellege szerint különbség van a viselkedés megjelenésében. “Azokon az élőhelyeken, ahová a fény könnyebben bejut, a denevérek aktivitása erőteljesebben csökken a sötétebb élőhelyeken élő denevérekhez képest” – idézte Saldana-Vazquezt a BBC hírszolgálata [2].

Forrás: MTI
Főkép: Cornelia Hagemann, Goethe Egyetem Frankfurt/M, Németország

Kapcsolódó cikkek:
Négy új denevérfajt fedeztek fel [3]
A világ legkisebb emlősei [4]
Mely denevéreket fenyegeti jobban a halálos kór? [5]
Új lakók az izraeli “szellembunkerekben” [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/06/kerulik-a-holdfenyt-a-holdfobias-deneverek/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/Antrozous-pallidus-Pallid-bat.jpg

[2] BBC hírszolgálata: http://www.bbc.co.uk/nature/19719986

[3] Négy új denevérfajt fedeztek fel: http://explorerworld.hu/2012/09/14/negy-uj-deneverfajt-fedeztek-fel/

[4] A világ legkisebb emlősei: http://explorerworld.hu/2012/08/02/a-vilag-legkisebb-emlosei/

[5] Mely denevéreket fenyegeti jobban a halálos kór?: http://explorerworld.hu/2012/07/03/mely-denevereket-fenyegeti-jobban-a-halalos-kor/

[6] Új lakók az izraeli “szellembunkerekben”: http://explorerworld.hu/2012/04/13/uj-lakok-az-izraeli-%e2%80%9eszellembunkerekben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.