- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Bambuszhíd és Zöld Falu Balin

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-10-12 @ 11:34 In Öko | No Comments

A bambusz teljesen környezetbarát építési anyag – a Balin található Zöld Falu szinte teljes egészében ebből a természetes anyagból készült. Nemrég egy kizárólag bambusz felhasználásával épített hidat adtak át a falu területén. Videó!

„Meg akarjuk változtatni az emberek hozzáállását a bambusz végtelen kihasználási lehetőségei iránt” – nyilatkozta Elora Hardy, a Balin székelő bambuszdizájn vállalat vezetője és tervezője. –„Igazi kihívás számomra, hogy olyan helyeket építsünk, ahol az emberek közel érezhetik magukat a természethez, mindezt úgy, hogy nem károsítják azt.”

[1]

A bambuszt egyébként Ázsiában már jó ideje használják építőanyagként. Kimondottan tartós és strapabíró anyag, amely jobban bírja a földrengéseket, mint a beton.

Tipp: 5 dolog, amit a fákért tehetünk [2]

A Zöld Falu [3] Bali kulturális központjától, Ubudtól 25 perc autóútra található, fél órára a legnépszerűbb szörf- és fürdőparadicsomoktól.

A csodálatos, vadregényes környezet és a kényelmes, mutatós, természetbarát házak rengeteg látogatót vonzanak – megfordult már itt a kalandor Richard Branson és az Egyesült Királyság ex-miniszterelnöke, Tony Blair is. A kunyhókat egyébként kibérelni és megvásárolni is lehet.

Tipp: A diákok hulladékból építenek iskolát [4]

A falutól járótávolságra van egy Zöld Iskolának [5] nevezett, 2008-ban létrehozott oktatási létesítmény is, amelyben jelenleg 280 diák tanul. Az iskolában a gyerekek a hagyományos tárgyak, mint a matematika vagy az angol mellett a környezetbarát életmód és a fenntartható fejlődés alapjait is elsajátítják, mindezt olyan épületekben, amelyek teljesen öko anyagokból készültek, valamint nap- és vízenergiával működnek, és biodízelt használnak.

[6]

Az iskola megbízására a PT Bamboo Pure vállalat nemrég fejezett be egy monumentális, szemet gyönyörködtető bambuszhidat, amelyet alig négy hónap alatt húztak fel. Az építési folyamatról lenyűgöző time-lapse videó is készült.

A híd összesen 192 bambuszoszlopból áll, amelyek a világ országait képviselik. A kivitelezést teljes egészében a helyi emberek adományaiból finanszírozták.

Fotók: Green Village, Designboom


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/12/bambuszhid-es-zold-falu-balin/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/IMG_3035.jpg

[2] 5 dolog, amit a fákért tehetünk: http://explorerworld.hu/2012/10/03/5-dolog-amit-a-fakert-tehetunk/

[3] Zöld Falu: http://greenvillagebali.com/

[4] A diákok hulladékból építenek iskolát: http://explorerworld.hu/2012/07/07/a-diakok-hulladekbol-epitenek-iskolat/

[5] Zöld Iskolának: http://www.greenschool.org

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/millenium01.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.