- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Megfejthetik a legősibb írást

Posted By Hidvégi Brigi On 2012-10-24 @ 12:52 In History | No Comments

A legrégebbi írásrendszer eddig szinte megfejthetetlennek tűnt – a protoelámi kultúra szimbólumait most az Oxfordi és a Southamptoni Egyetem szakemberei vizsgálják a legfejlettebb technológia segítségével, mely véleményük szerint nemsokára meghozza a várva várt áttörést.

Az Oxfordi Egyetem szakemberei egy óriási lépést tettek a világ legrégebbi írásrendszerének megfejtése felé. A vizsgált protoelámi írás gyökerei Kr. e. 3200-2900 közé nyúlnak vissza a mai Irán területére. A bronzkori, közel-keleti társadalomról nem tudunk túl sokat, az bizonyos, hogy a rabszolgasorba taszított népréteg éhezés-közeli állapotban élt.

Tipp: Szkíta aranykincsek vonzásában [1]

Az agyagtáblákon feltűnő 5000 éves szimbólumok makacsul rejtegetik titkukat, ám most az Oxfordi és Southampton Egyetemek által kifejlesztett csúcstechnológiájú képalkotó eszköz segítségével lehetővé válhat egyszer és mindenkorra feltörni a kódot.

[2]

A kamerákkal és lámpákkal felszerelt Reflectance Transformation Imaging (RTI) elnevezésű eszköz rendkívül jó minőségű és részletes képeket készít az ősi dokumentumokról. A kutatók a különböző területeket megvilágítva a legapróbb barázdát és bemetszést is megvizsgálják – így olyan részleteket is felfedeznek, melyek addig nem voltak láthatóak. „A rögzített képek hihetetlen minőségűek. Az elmúlt tíz évet a protoelámi írásrendszer megfejtésével töltöttem, és azt hiszem ezzel az új technológiával végre áttöréshez érkeztünk” – mondta Jacob Dahl, az Oxfordi Egyetem Keleti Tudományok Karának munkatársa. A szakember azt is megjegyezte, hogy a tudósok a szabad szemmel alig észrevehető különbségek miatt nem tudták megfejteni a protoelámi szövegeket – a „t” és az „i” betű például szinte egyforma volt.

[3]

A képek most online is elérhetőek a Cuneiform Digital Library Initiative weboldalán [4]. Ezen a módon az anyag rengeteg hozzáértőhöz juthat el világszerte, ami remélhetőleg hozzájárul a rejtélyes írásrendszer megfejtéséhez. A nyelv egy-két jellemzője már ismert: az írnokok valószínűleg a mezopotámiaiaktól vettek át néhány jelképet, például a számokat és a kecske, a juh és a gabonafélék szimbólumait.

Az elmúlt évtizedben Dahl mintegy 1200 jelet fejtett meg, ám – saját bevallása szerint – ez szinte semmi az írásrendszer összetettségéhez képest: 80-90 százaléka mérhetetlenül bonyolult, s még az olyan egyszerű szavak is, mint a „tehén” vagy a „marha” eddig megfejtetlenek maradtak. Ismereteikre alapozva a kutatók úgy vélik, a protoelámiak egyes szimbólumai külön tárgyakat, fogalmakat jelöltek, ám megjelenik náluk a szótagírás is, például a „macska” szó esetében. A szakemberek szerint a jeleknek legalább a fele hangokhoz társított.

Tipp: Római kori átoktáblát tártak fel Nagy-Britanniában [5]

A táblákon leginkább állatokat, esetleg mitikus lényeket ábrázoltak, embereket nemigen, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az írás főként adminisztrációra szolgált. Dahl szerint az oktatási hagyomány kiforratlansága miatt a feljegyzésekben sok hiba is előfordul, ami még jobban megnehezíti az írás megfejtését. A szimbólumrendszer körülbelül kétszáz év lefolyása alatt teljesen eltűnt.

Forrás: Discovery News
Főkép: Marie-Lan Nguyen 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/24/megfejthetik-a-legosibb-irast/

URLs in this post:

[1] Szkíta aranykincsek vonzásában: http://explorerworld.hu/2012/10/19/szkita-aranykincsek-vonzasaban/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/63567901_jacobdahl304.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/r-PROTO-ELAMITE-OLD-LANGUAGE-TRANSLATE-large570.jpg

[4] Cuneiform Digital Library Initiative weboldalán: http://cdli.ucla.edu/

[5] Római kori átoktáblát tártak fel Nagy-Britanniában: http://explorerworld.hu/2012/08/20/romai-kori-atoktablat-tartak-fel-nagy-britanniaban/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.