- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Elpusztult az űrpók

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-12-09 @ 14:53 In Föld | No Comments

Nefertiti, az első pók, aki túlélte az űrutazást, december 4-én elpusztult a Smithsonian Intézet kiállításán. A kutatók csak „spidernautként” becézték a kalandvágyó ugrópókot.

Nefertiti december 4-én a Smithsonian Intézet Nemzeti Történelmi Múzeumában pusztult el, természetes okokból. A Smithsonian dolgozói szomorúan jelentették be a hírt az általuk csak „spidernautként” becézett pókról.

Tipp: A kaszáspók a legmérgezőbb? [1]

Az ugrópók a Phidippus johnsoni fajhoz tartozott, amely Észak-Amerika legelterjedtebb, egyik legnagyobb ugrópókfaja. Gyakran összekeverik a rendkívül mérgező vöröshátú pókkal (Latrodectus hasselti) – Nefertiti és fajtársai azonban nem tudnak nagy kárt tenni az emberben. Csípésük ugyan fájdalmas, de csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, és semmiféle orvosi problémát nem okoznak.

[2]

Nefertiti idén júliusban járt az űrben, 100 napot töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Expedíciója során nagy népszerűségre tett szert, hála az akkori parancsnok, Sunita Williams blogjának, aki gyakran írt a kis állatról.

Tipp: A sötétséghez alkalmazkodott a “szemtelen” pók [3]

Nefertiti nem egyedül indult meghódítani a világűrt: társa, Cleopatra sajnos nem élte túl az utazást. A két ugrópók azért került az ISS fedélzetére, mert a kutatók megfigyelték, hogyan változik prédaszerzési rituáléjuk a gravitációhiányos, mesterséges gravitációs környezetben. Nefertiti és Cleopatra nem zavartatta magát a megváltozott körülmények miatt, és mindent ugyanúgy csináltak, ahogy a Földön. Mindketten a Space-X Dragonján tértek vissza a bolygóra idén októberben.

Missziója végeztével Nefertitinek a Smithsonian Intézet múzeumában állítottak fel terráriumot.

Forrás: Discovery News
Főkép: Tumblr [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/12/09/elpusztult-az-urpok/

URLs in this post:

[1] A kaszáspók a legmérgezőbb?: http://explorerworld.hu/2012/07/31/a-kaszaspok-a-legmergezobb/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/12/Nefertiti-lives-in-Smithsonian.jpg

[3] A sötétséghez alkalmazkodott a “szemtelen” pók: http://explorerworld.hu/2012/08/11/a-sotetseghez-alkalmazkodott-a-szemtelen-pok/

[4] Tumblr: http://sunburnedhermitspider.tumblr.com/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.