- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Világvége próféciák az európai kultúrtörténetben – Malakiás

Posted By Elter Tamás On 2012-12-20 @ 08:25 In Felfedezetlen | No Comments

A „maja világvégével” kapcsolatos felfokozott érdeklődés érthető, hiszen az emberi gondolkodás történetében mindig is kiemelt szerepet játszottak azok a teóriák és próféciák, amelyek a civilizáció jövőjével kapcsolatos kérdésekre keresték a választ. Írásunkban most az európai kultúrtörténet két leghíresebb, illetve leggyakrabban idézett „látnoka”, Michel Nostradamus és Szent Malakiás munkásságát, illetve próféciáit vesszük górcső alá.

Szent Malakiás és a jövő árnyai

A hazai közvélemény előtt sokkal kevésbé ismert egy másik európai látnok, Szent Malakiás „jövőbelátó” munkássága. Malakiás – a templomos kapcsolatai miatt (is) híres Szent Bernát krónikája szerint – Maelmhaedhoc keresztnéven, és az O’Morgain család sarjaként 1094-ben látta meg a napvilágot az írországi Armagh városában. (A kimondhatatlan kelta név latinosított formája a Malakiás.) Malakiás gyors egyházi karriert futott be, hiszen alig 38 évesen már szülővárosa érseke lett. 1139-ben a szentszék Írország pápai legátusává nevezi ki.

[1]

Malakiás

A kortársak már életében több csodatételt tulajdonítottak neki, de az 1190-ben II. Kelemen pápa által szentté avatott Malakiás kétségkívül prófétikus, látnoki képességei miatt vált az utókor előtt igazán ismertté. Leghíresebb és legmeghökkentőbb jóslata a jövő pápáira vonatkozik. Malakiás szerint 1143-tól, II. Celesztin pápa trónra lépésétől számítva összesen 112 egyházfejedelme lesz a római anyaszentegyháznak. Malakiás a jövő pápáit rövid, gyakran allegorikus mondatokkal ábrázolja a próféciáiban, amelyből az illető pápa nevére vagy származására, illetve különleges tettére lehet következtetni a jóslatok értelmezői szerint. A pápai próféciákat a legnagyobb valószínűséggel első római útján, 1139 és 1140 között írta.

Tipp: Világvége próféciák az európai kultúrtörténetben – Nostradamus [2]

Az utolsó előtti…

Néhány, a próféciák értelmezésével foglalkozó kutató szerint nemcsak az elmúlt évszázadok, hanem a közelmúlt több híres pápáját is azonosítani lehet Szent Malakiás jövendöléséből. Például, a sorrendben 104-ik pápát „Religio depopulata „– „Elnéptelenedett vallás” címszóval jelöli a prófécia. Az egyházfők között XV. Benedek volt a 104-ik pápa. Uralkodásának idejére (1914-1922) esik az első világháború, a bolsevik forradalom, és a régi világrend szétesése, az ateizmus térhódítása.

Tipp: 10 elbukott világvége-jóslat [3]

A 107-ik egyházfőt Malakiás „Pastor i nauta” – „pásztor és tengerész” néven említi jövendölésében. XXIII. Jánost a „tengerészek városa”, Velence bíboros-érsekeként választották meg pápának. XXIII. János regnálása (1958-1963) alatt hívják össze a II. vatikáni zsinatot, a reformáció kora, pontosabban az 1545-ös tridenti zsinat óta legjelentősebbnek tekinthető egyházi pasztorális tanácskozást is.

[4]

XXIII. János

Az elmúlt évtizedek legnagyobb hatású egyházi vezetője, kétségtelenül a lengyel származású II. János-Pál, sorrendben a 110-ik pápa volt. Malakiás a 110-ik egyházfejedelmet „De labore Solis” – „a nap vajúdása” néven említi. A rómaiak ezt a latin kifejezést használták a napfogyatkozásra. Karol Wojtyla megszületésekor és halála napján is napfogyatkozás volt…

A jelenlegi egyházfő, a német származású XVI. Benedek a római katolikus egyház 111-ik pápája. Malakiás próféciájában az utolsó előtti pápát „Gloria olivae” – „az olajfa dicsősége” néven említi meg. Josef Ratzinger, mint a katolikus egyház feje, 2009-es szentföldi zarándoklata alatt megpillantott egy idős olajfát, majd kísérőihez fordulva elmondta, hogy milyen szívesen látna egy hasonló pompás növényt a vatikáni kertjében is. 2011. október 27-én XVI. Benedek egy több száz éves olajfát kapott ajándékba az izraeli kormánytól. Benjamin Netnjahu miniszterelnök kísérőlevele szerint az ajándékba adott olajfa a népek és a vallások közti békesség szimbóluma.

[5]

II. János Pál

A jelenleg 85. életévében járó XVI. Benedek után Szent Malakiás jövendölése alapján már csak egyetlen pápa lesz. Malakiás szerint a 112-ik pápa egyházfejedelemsége alatt jön el a világvége. „A végső üldöztetés idején a Szent Római Egyházban Petrus Romanus (Római Péter) fog uralkodni, aki nagy szenvedések között fogja táplálni a híveket. Eztán a hét domb városát elpusztítják és a rettegett bíró megítéli a népét…”

Tipp: Nem csak a majáké a világvége – aztékok [6]

Noha a kultúrtörténet e két híres látnok próféciáin kívül számos más világvége-jövendölést is ismer, a civilizáció végével kapcsolatos jóslatok eddig még sohasem váltak valóra. Ugyanakkor az emberi társadalom napjainkban tapasztalt felgyorsult fejlődése és az ezzel összefüggő globális problémák megnövekedése is azt jelzi, hogy a fenntartható jövő korszak, vagy ha úgy tetszik, paradigmaváltás nélkül ma már elképzelhetetlen. Mindez azonban nem a világ végét, hanem egy új, az eddigiektől eltérő világ megszületését jelenti. Csak rajtunk múlik, hogy ez az új világ sokkal jobb legyen, mint az, amelyet magunk mögött hagyunk…


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/12/20/vilagvege-profeciak-az-europai-kulturtortenetben-malakias/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/12/Malachi.jpg

[2] Világvége próféciák az európai kultúrtörténetben – Nostradamus: http://explorerworld.hu/2012/12/18/vilagvege-profeciak-az-europai-kulturtortenetben-nostradamus/

[3] 10 elbukott világvége-jóslat: http://explorerworld.hu/2012/12/05/10-elbukott-vilagvege-joslat/

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/12/John-xxiii-2.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/12/John_Paul_II_Medal_of_Freedom_2004.jpg

[6] Nem csak a majáké a világvége – aztékok: http://explorerworld.hu/2012/12/15/nem-csak-a-majake-a-vilagvege-az-aztekok/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.