- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Történelmi táborhelyet találtak az Antarktiszon

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-12-25 @ 08:52 In Expedíció | No Comments

Egy amerikai vulkanológus úgy gondolja, hogy az antarktiszi Erebus-hegy közelében megtalálta a híres Terra Nova expedíció egyik táborhelyét, amelyet Scott kapitány és csapata vertek le 1912-ben.

Clive Oppenheimer professzor volt az első ember az Erebus-hegy ezen területén mióta a Terra Nova expedíció tagjai elhagyták táborhelyüket. Úgy gondolja, hogy megtalálta azt a helyet, ahol a tragikus expedíció csapata verte le sátrát. Robert Falcon Scott kapitány és emberei 1912 januárjában a tragikus sorsú Terra Nova expedíció során elérték a Déli-sarkot, de a jégben rekedtek, végül halálra fagytak és éhen haltak. Csupán ugyanezen év novemberében találták meg a csapat tagjainak holttesteit.

Tipp: Publikálják a Scott-expedíció elveszett képeit [1]

Oppenheimer, az Egyesült Államok Antarktisz Programjának tagja furcsának tartja, hogy bár számos misszió indult már az Erebus-hegyre, egyiknek sem sikerült megtalálniuk az egykori Scott-expedíció táborhelyét.

[2]

„Végignéztem a Scott Sarki Kutatóintézet számos fotóját a táborhelyről, és próbáltam megjegyezni a környéket” – nyilatkozta. –„Nagyon izgatott voltam, amikor megtaláltam. Lelki szemeimmel láttam, ahogy a négy ember tesz-vesz a sátrak körül.”

Tipp: Ismeretlen világ az Antarktisz közelében [3]

A felfedezés után az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Új-Zéland közösen tesz erőfeszítéseket arra, hogy a táborhely sértetlen maradjon. A közeljövőben ugyanitt egy régészeti átvizsgálást is szerveznek, hogy megtalálják az 1912-ből esetlegesen itt maradt eszközöket.

Forrás: Herald Scotland


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/12/25/tortenelmi-taborhelyet-talaltak-az-antarktiszon/

URLs in this post:

[1] Publikálják a Scott-expedíció elveszett képeit: http://explorerworld.hu/2011/12/15/publikaljak-a-scott-expedicio-elveszett-kepeit/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/12/An-image-from-The-Lost-Ph-006.jpg

[3] Ismeretlen világ az Antarktisz közelében: http://explorerworld.hu/2012/01/05/ismeretlen-vilag-az-antarktisz-kozeleben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.