- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a kutatók

Posted By The Explorer On 2013-01-11 @ 08:55 In Öko | No Comments

Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a gleccserkutatók, akik úgy vélik, hogy korábban jelentősen alábecsülhették az olvadó jégtakarók jelentette potenciális veszélyt.

A grönlandi és antarktikai jégtakarók teszik ki a Föld gleccserjegeinek nagyjából 99,5 százalékát, így ha egyszer teljesen elolvadnának, összesen 65 méterrel növelnék meg a globális tengerszintet. A szakértők szerint azonban ennek elenyészően kicsi a valószínűsége a közeljövőben – adta hírül a The Independent című brit napilap internetes oldala [1].

A világ 26 vezető gleccserkutatójának többsége azonban mégis úgy véli, hogy a jégtakarók olvadásának mértéke és súlyossága jóval meghaladhatja az előzetes becsléseket. A szakértők becslése alapján a jégdzsungelek olvadása csak ebben az évszázadban valószínűleg 29 centiméterrel növelheti az átlagos globális tengerszintet.

Tipp: Szokatlan állat- és növényfajok jelentek meg az Északi-sarkkörön [2]

A Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmányukban a kutatók esélyt adtak további, jelentősebb emelkedésnek is. Figyelembe véve az olyan tényezőket is, mint a tengervizek hőmérsékletének emelkedése okozta termális expanzió és a hegyi gleccserekből származó vízmennyiség, a globális tengerszint-emelkedés mértéke a század végéig jóval meghaladhatja az akár egy métert is – mutattak rá.

“Vizsgálatunk szerint a globális tengerszint-emelkedéshez való hozzájárulás tekintetében a jégtakarók jelentik a legnagyobb bizonytalanságot” – húzta alá a tanulmányt vezető Jonathan Bamber, a Bristoli Egyetem professzora. Mint hozzátette, az eredmények alapján a gleccserkutatók öt százalékos esélyt látnak arra, hogy 2100-ig egy méterrel vagy még többel növekszik a globális tengerszint. A szakember szerint egy ilyen mértékű emelkedésnek rendkívül súlyos következményei lehetnek, például az, hogy 187 millió embert kell kitelepíteni az otthonából.

Tipp: Lélegzetelállító dokumenumfilm [3]

A tengerszint-emelkedés jelenti a klímaváltozással együtt járó egyik legnagyobb fenyegetést. A melegedő éghajlat hatására növekszik az óceánok térfogata, gyorsabban olvadnak a hegyi jégárak, illetve a sarkvidékek bizonyos területeinek jégtakarói. A kutatók ugyanakkor bizonytalanok azt illetően, hogy a jégtakarók miként fognak reagálni az emelkedő globális átlaghőmérsékletre és klímaváltozásra.

A szakemberek számára most annak a megállapítása jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a grönlandi és nyugat-antarktiszi jégtakarók olvadása milyen mértékben köthető azok természetes változási folyamataihoz, és mennyiben az ember okozta üvegházhatású-gáz kibocsátáshoz.

Forrás: MTI
Főkép: National Geographic [4] 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/11/katasztrofalis-merteku-globalis-tengerszint-emelkedestol-tartanak-a-kutatok/

URLs in this post:

[1] The Independent című brit napilap internetes oldala: http://www.independent.co.uk/environment/climate-change/fear-of-catastrophic-sealevel-rise-as-ice-sheets-melt-faster-than-predicted-8440277.html

[2] Szokatlan állat- és növényfajok jelentek meg az Északi-sarkkörön: http://explorerworld.hu/2012/11/23/szokatlan-allat-es-novenyfajok-jelentek-meg-az-eszaki-sarkkoron/

[3] Lélegzetelállító dokumenumfilm: http://explorerworld.hu/2012/09/17/lelegzetelallito-dokumentumfilm/

[4] National Geographic: http://scienceblogs.com/tomorrowstable/2010/07/27/bridges-to-sustainability-peop/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.