- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A legtávolibb szupernóva a sötét energia természetére világíthat rá

Posted By The Explorer On 2013-01-14 @ 10:55 In Föld | No Comments

A legtávolibb, tízmilliárd fényévnyire lévő szupernóvát fedeztek fel amerikai csillagászok, akiknek reményei szerint a világegyetem ifjúkorában felrobbant csillag az úgynevezett sötét energia, az univerzum gyorsuló tágulásáért felelős rejtélyes erő természetére világíthat rá.

A berkeleyi Kaliforniai Egyetem kutatói az Amerikai Asztronómiai Társaság közgyűlésén [1] számoltak be eredményeikről, tanulmányuk az Astrophysical Journalban lát napvilágot.

Az SN SCP-0401 katalógusjelű szupernóvát, amelyet Charles Mingus (1922-1979) amerikai dzsesszzenész tiszteletére neveztek el, 2004-ben észlelték először a Hubble-űrteleszkóp segítségével, ám a felvételek nem voltak elég jók ahhoz, hogy a tudósok megállapítsák mit is látnak – olvasható a BBC News hírei között [2].

“Olyanok voltak a felvételek, mintha egy szentjánosbogarat akartunk volna megfigyelni 5000 kilométeres távolságból” – érzékeltette David Rubin, a tanulmány vezető szerzője.

Tipp: A hiperóriás csillag harminc éve ejti ámulatba az asztronómusokat [3]

A további vizsgálatok 2009 után, a Hubble legújabb széles látószögű kamerájának beépítését követően váltak lehetővé, amellyel sokkal fényesebb és élesebb felvételeket lehetett készíteni. A kutatócsoportnak a továbbiakban azt is be kellett bizonyítania, hogy valóban 1a-típusú szupernóváról van szó.

[4]

Az SCP-0401szupernóva

A szupernóvákat a világegyetem standard gyertyáinak tartják, mivel olyan robbanásokról van szó, amelyek mindig azonos módon játszódnak le. Egy elfajult csillag, egy fehér törpe összeomlik, majd szétrobban, és mivel a robbanás feltételei minden egyes alkalommal ugyanolyanok, ezért ezeket össze lehet hasonlítani, meghatározni, hogy egyik a másikhoz képest milyen messze van, vagyis az 1a típusú szupernóvák kozmikus távolságmérésre szolgálnak.

Tipp: Rejtélyes részecske játszhat közre a szupernóva-robbanásokban [5]

“Megfigyelhetjük a fényességükben és színképi jellemzőikben bekövetkező olyan változásokat, amelyek néhány hét leforgása alatt következtek be tízmilliárd évvel ezelőtt” – hangsúlyozta Saul Perlmutter professzor, a szupernóva kozmológiai projekt vezetője. A tudós 2011-ben egy amerikai és egy ausztrál csillagásszal megosztva fizikai Nobel-díjban részesült az 1a típusú szupernóvákkal kapcsolatos kutatásokért, amelyek bebizonyították a világegyetem gyorsuló tágulását.

Tipp: Ez a sors vár Földünkre is? [6]

Mint Saul Perlmutter kifejtette, ahhoz, hogy a világegyetem tágulásáért felelős rejtélyes sötét energiát megismerjék, gondosan kell tanulmányozni az összes szupernóvát az univerzum hajnaláig vezető “úton”.

“A Mingus-szupernóvával az út kétharmadát tettük meg visszafelé, s általa ízelítőt kapunk a kozmikus történelemből, egy olyan korból, amikor kialakultak azok a fizikai törvényszerűségek, amelyeknek köszönhetően az 1a típusú szupernóvák azonos módon robbannak fel” – magyarázta Saul Perlmutter professzor.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/14/a-legtavolibb-szupernova-a-sotet-energia-termeszetere-vilagithat-ra/

URLs in this post:

[1] Amerikai Asztronómiai Társaság közgyűlésén: http://aas.org/meetings/aas221

[2] BBC News hírei között: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20968199

[3] A hiperóriás csillag harminc éve ejti ámulatba az asztronómusokat: http://explorerworld.hu/2012/12/17/a-hiperorias-csillag-harminc-eve-ejti-amulatba-az-asztronomusokat/

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/supernova-lejana-644x562-630x354x80xX-1.jpg

[5] Rejtélyes részecske játszhat közre a szupernóva-robbanásokban: http://explorerworld.hu/2012/09/13/rejtelyes-reszecske-jatszhat-kozre-a-szupernova-robbanasokban/

[6] Ez a sors vár Földünkre is?: http://explorerworld.hu/2012/10/30/ez-a-sors-var-a-foldre-is/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.