- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Az oroszok 2020-ra lecserélik a Szojuzt

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-22 @ 10:05 In Föld | No Comments

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség tervei szerint 2020-ra megépít egy sokkal modernebb, megbízhatóbb szállítóhajót, mint amilyen a jelenlegi Szojuz. A fejlesztésre az előretörő kereskedelmi űrutazás miatt is szükség van.

A NASA számára jelenleg  - a Space Shuttle program lezárása óta – az egyetlen mód, hogy embereket és készleteket juttassanak fel a Nemzetközi Űrállomásra az, hogy “kölcsönkérjék” az oroszok Szojuz űrhajóját – olvasható a Wired portálon [1]. Az Amerikai Űrügynökség azonban már fejleszti a saját rendszerét, amelyet (nem túl kreatívan) Space Launch System (SLS) Programnak, azaz nyersfordításban Világűr Fellövési Rendszer Programnak neveztek el, és a SpaceX, a Space Exploration Technologies teherszállító hajójának sikeres missziója után [2] úgy tűnik, a kereskedelmi űrutazás küszöbén állunk. A NASA ráadásul a SpaceX-en kívül a Boeinggel és a Sierra Nevadával is szerződést kötött az űrutazás fejlesztésével kapcsolatban.

Tipp: A világegyetem legnagyobb képződményét fedezték fel [3]

Éppen ezért nem meglepő, hogy a jelenlegi monopolhelyzetéből kiesni látszó Roszkoszmosz rohamtempóban megújítaná az elavuló Szojuz hajóját, és 2020-ra teljesen új szállítóeszközt fejlesztene. Az összesen 69 milliárd dollárba kerülő vállalkozás [4] (2,1 billiárd rubel) a tervek szerint 2018-ra készen állna a tesztelésekre.

Tipp: Az amerikaiak szabotálták az oroszok Mars-szondáját? [5]

A Roszkoszmosz az Európai Űrügynökséggel karöltve Mars-missziót is tervez [6] – a két ügynökség közösen használná fel forrásait, amelyek elhanyagolhatók a NASA-éhoz képest.

Főkép: NASA


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/22/az-oroszok-2020-ra-lecserelik-a-szojuzt/

URLs in this post:

[1] Wired portálon: http://www.wired.com/wiredscience/2013/01/russian-soyuz-replacement/

[2] sikeres missziója után: http://explorerworld.hu/2012/10/30/sikeres-volt-a-spacex-misszio/

[3] A világegyetem legnagyobb képződményét fedezték fel: http://explorerworld.hu/2013/01/16/a-vilagegyetem-legnagyobb-kepzodmenyet-fedeztek-fel/

[4] 69 milliárd dollárba kerülő vállalkozás: http://www.roscosmos.ru/main.php?id=2&nid=19810#main.php?lang=en

[5] Az amerikaiak szabotálták az oroszok Mars-szondáját?: http://explorerworld.hu/2012/01/18/az-amerikaiak-szabotaltak-az-oroszok-mars-szondajat/

[6] Mars-missziót is tervez: http://explorerworld.hu/2012/02/07/programozasi-hiba-okozta-a-phobos-grunt-vesztet/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.