- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hópelyhek 3D-ben

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-22 @ 11:45 In Tech | No Comments

A Utah-i Egyetem kutatói olyan többszögű kamerát fejlesztettek ki, amely képes három dimenzióban lefilmezni a hópelyheket. Ez az elavult hóvihar-előrejelzési rendszert is megreformálhatja.

A Utah-i Egyetem kifejlesztette a Multi Angle Snowflake Camera (MASC) névre keresztelt kameráját, amely képes akár három dimenzióban lefilmezni a hulló hópelyheket. A MASC nem csupán felvételt készít a pelyhekről, de a sebességüket is méri, anélkül, hogy hozzájuk érne – olvasható a Discovery News weboldalán [1].

A MASC a kutatók segítségére lehet abban is, hogy egyre pontosabb vihar-előrejelzéseket készítsenek.  Ahogy a Utah-i Egyetem légköri kutatója, Tim Garrett elmondta, a jelenlegi előrejelző szoftverek a 70-es években készített méréseket használja, amelyek korántsem mondhatóak pontosnak.

Tipp: Jönnek a földrengések előrejelzésére is használható mobiltelefonok [2]

A kamera méréseiből már most kiderült, hogy a jelenlegi metódusok rosszul használják a szél és a hópelyhek viszonyát, ezért többnyire pontatlanok, és sok eshetőséggel nem számolnak. A MASC a 70-es évek méréseivel ellentétben (amikor egy éjszaka alatt alig ezer hópelyhet sikerült vizsgálni) akár több tízezer pelyhet is képes lencsevégre kapni.

Fotó: Utah-i Egyetem


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/22/hopelyhek-3d-ben/

URLs in this post:

[1] Discovery News weboldalán: http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/cameras-capture-falling-snowflakes-130119.htm

[2] Jönnek a földrengések előrejelzésére is használható mobiltelefonok: http://explorerworld.hu/2012/12/09/jonnek-a-foldrengesek-elorejelzesere-is-hasznalhato-okostelefonok/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.