- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A minósziak nem voltak olyan békés nép, mint hittük

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-01-29 @ 08:01 In History | No Comments

Egy friss kutatásból kiderül, hogy a minószi kultúráról alkotott képünk, miszerint békés kereskedőcivilizáció voltak, rossz alapokon nyugszik. A krétaiaknak ugyanis, úgy tűnik, mindennapjaik szerves része volt a háborúskodás.

Az Annual of the British School at Athens folyóiratban megjelent tanulmány szerint a minósziak kultúrájának szerves részét képezte a háborúskodás. A Sheffield Egyetem kutatója, dr. Barry Molloy vezetésével folyó kutatás megdöbbentő részleteket árult el a krétai civilizáció életéről.

Tipp: A nagy maja mítosz nyomában [1]

A minószi kultúráról származó legrégebbi leleteink az újkőkorból származnak. A kereskedéssel foglalkozó, békésnek hitt, nőközpontú civilizáció Kr. e. 2000 és Kr. e. 1450 között élte aranykorát, majd hirtelen elpusztult, máig ismeretlen okok miatt. A kutatók a Thira (ma Szantorini) szigetén kitört vulkánra, esetleg egy lázadásra gyanakodnak, de a minósziakról ma is nagyon keveset tudunk, nagyrészt azért, mert nem sikerült megfejtenünk az írásukat.

[2]

„Ahogyan számos krétai ásatáson dolgoztam már, kíváncsivá tett, hogy egy ilyen fejlett, komplex civilizáció hogyan fejlődhetett egyenlőségen alapuló társadalom mellett” – olvashatók Molloy szavai a Past Horizons régészeti portálon [3]. –„Vajon tényleg lehetünk ennyire optimisták az emberi természettel kapcsolatban? Ahogyan erőszakra, háborúra vagy katonákra utaló nyomok után kezdtem kutatni, rögtön egyértelművé vált, hogy nagyon sok helyen megtalálhatók.”

Tipp: Gyilkos barlang szülhette Hádész legendáját [4]

Molloy kutatása bebizonyította, hogy a háborúskodás igenis szerves részét képezte a minószi civilizációnak, sőt, a katonaság a férfi identitás egyik meghatározó jele lett.

[5]

A kutatás megmutatja, hogy a katonaság olyan erőfitogtató, nyilvános aktusokat is magában hordozott, mint a bikalovaglás, az ökölvívó párbajok, a birkózás vagy a vadászat. A harcművészet a politika, a vallás és a társadalom nagy részét átjárta.

Tipp: Lenyűgöző inka nyomok [6]

A kutatás azt is kimutatta, hogy az Európában elterjedt fegyverek, mint például a kardok, csatabárdok, pajzsok, lándzsák, és valószínűleg a harci páncél is, innen terjedt szét a kontinensen.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/01/29/a-minosziak-nem-voltak-olyan-bekes-nep-mint-hittuk/

URLs in this post:

[1] A nagy maja mítosz nyomában: http://explorerworld.hu/2012/12/19/a-nagy-maja-mitosz-nyomaban-1-resz/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/1982CreteKnossosBullDance.jpg

[3] a Past Horizons régészeti portálon: http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/01/2013/war-was-a-defining-characteristic-of-minoan-society

[4] Gyilkos barlang szülhette Hádész legendáját: http://explorerworld.hu/2012/12/03/gyilkos-barlang-szulhette-hadesz-legendajat/

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/01/Crete_Fresco_Naval-Expedition-from-Akrotiri_02.jpg

[6] Lenyűgöző inka nyomok: http://explorerworld.hu/2012/10/02/lenyugozo-inka-romok/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.