- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Védett lehet a rozsomák

Posted By Nagy Nikoletta On 2013-02-08 @ 08:08 In Föld | No Comments

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat javaslatára esély van rá, hogy a globális felmelegedésre rosszul reagáló rozsomákok bekerüljenek a védett állatfajok közé.

A beterjesztés fő oka az, hogy a rozsomákok sziklás-hegységbeli télies élőhelyei eltűnnek, felmelegednek, így számuk is egyre csökken. A melegedés a klímaváltozással köthető össze – olvasható az Our Amazing Planet weboldalán [1].

Tipp: Mi tehetünk az arktiszi jég olvadásáról? [2]

“Kiterjedt éghajlati modellezések igazolják, hogy a közeljövőben a rozsomákok havas élőhelyei eltűnnek és feldarabolódnak a globális felmelegedés következtében” – olvasható a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (Fish and Wildlife Service) sajtóközleményében.

[3]

A rozsomákok a Sziklás-hegység északi részén élnek, olyan területeken, amelyeket normál esetben egészen május végéig hó borít.

A közlemény szerint nagyjából 300 rozsomák él az Államokban – az állomány a 20. század elején csappant meg ennyire az agresszív vadászat és mérgezések következtében. Nem csak az országban találhatóak meg, Kanadában is élnek.

Tipp: Még nagyobb veszélyben a trópusi biodiverzitás [4]

A rozsomák a menyétféle ragadozók legnagyobb testű faja, torkosborznak is nevezik. Az átlagosan egy méteres állat Skandináviában, Kelet-Európa északi részén, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában él, szinte kizárólag a tajgán és a tundrán.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/02/08/vedett-lehet-a-rozsomak/

URLs in this post:

[1] Our Amazing Planet weboldalán: http://www.ouramazingplanet.com/4093-wolverines-endangered.html

[2] Mi tehetünk az arktiszi jég olvadásáról?: http://explorerworld.hu/2012/08/04/mi-tehetunk-az-arktiszi-jeg-olvadasarol/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/02/wolverine-Wolverine.jpg

[4] Még nagyobb veszélyben a trópusi biodiverzitás: http://explorerworld.hu/2012/07/31/meg-nagyobb-veszelyben-a-tropusi-biodiverzitas/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.