- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Mamutfogat fogott egy amerikai rákhalász

Posted By The Explorer On 2013-03-06 @ 08:23 In Föld | No Comments

Hatalmas mamutfog akadt egy amerikai rákhalász hálójába New Hempshire szövetségi állam partjainál, Rye Harbor közelében.

A több mint tizenöt centiméter hosszú, háromszög alakú, barázdált felületű “tárgyat” kavicsok és kagylók között fedezte fel a rákhalászathoz használt kotróhálóban. A LiveScience hírportálon olvasható riport szerint tüstént sejtette, hogy mit fogott ki, mert a “tetején látni lehetett az idegvégződés nyílását”.

Tipp: A dinoszauruszok kortársa lehet a Grand Canyon [1]

Mike Anderson elárulta, hogy már korábban is húzott ki furcsa dolgokat vízből, köztük egy bálnacsigolyát, teknőskoponyát és egy hatalmas üzemanyagtartályt, amelyről először azt hitte, hogy valami kincsesláda.

Daniel Fisher, a Michigani Egyetem evolúciós biológusa megerősítette, hogy a szokatlan zsákmány valóban mamutfog, és valószínűleg egy gyapjas mamuté lehetett.

[2]

A bizonyos fog (fotó: Mike and Padi Anderson)

A hatalmas termetű állatok csaknem százötvenezer éven át kóboroltak Eurázsia és Amerika jéggel és hóval borított tájain, füves sztyeppéin. Különösen Észak-Amerika keleti részében szaporodtak el a jégkorszakban, amikor a tengerszint jóval alacsonyabb volt a jelenleginél, és a mai kontinentális talapzat még szárazföld volt.

Tipp: Csúcsragadozók 9 millió éve [3]

Az óriási, hat-nyolc tonnát is nyomó mamutok, amelyek marmagassága elérte a 4,2 métert, agyaruk hossza pedig az öt métert, tízezer évvel ezelőtt pusztultak ki.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/03/06/mamutfogat-fogott-egy-amerikai-rakhalasz/

URLs in this post:

[1] A dinoszauruszok kortársa lehet a Grand Canyon: http://explorerworld.hu/2012/12/22/a-dinoszauruszok-kortarsa-lehet-a-grand-canyon/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/03/woolly-1.jpg

[3] Csúcsragadozók 9 millió éve: http://explorerworld.hu/2012/11/07/csucsragadozok-9-millio-eve/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.