- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Vészesen csökken az élővilág sokfélesége

Posted By The Explorer On 2013-04-22 @ 07:43 In Föld | No Comments

Az élet kialakulásának 3,5 milliárd éves folyamata után öt nagy kihalási hullámot nevez meg a tudomány, a hatodik, amely a leggyorsabb, most van folyamatban. A Földön minden nyolcadik madárfajt kihalás fenyeget és az emlősök helyzete még rosszabb: a közeljövőben minden negyedik emlősfaj kihalhat – olvasható a szövetség közleményében.

[1]
Ilyen ütemű fajpusztulás a dinoszauruszok óta nem történt és ez nem természeti katasztrófa, meteor becsapódás vagy jégkorszak következménye, hanem az emberi beavatkozásé.
Magyarországon a biológiai sokféleségben a legjelentősebb veszteséget a természetes vegetáció elpusztítása jelenti. A jelentős élőhelyi veszteségeket elsősorban a mezőgazdaság okozta, emellett az autópálya építkezések nemcsak mint területfoglalók, hanem, mint izoláló mesterséges folyosók is hozzájárultak a kedvezőtlen helyzet kialakulásához. Az ember egyre nagyobb területeket épít be, mindezt pedig tetézi, hogy Magyarországot a globális felmelegedés erősen érinti, meghatározó tényező a pozitív hőmérsékleti anomália, illetve az aszálynak való kitettség.

[2]
Magyarországon a faji változatosság ennek ellenére még mindig gazdagnak mondható, ennek elsődleges oka, hogy a medence gyűjtőpontja a különböző flóra és faunaelemeknek.
Az országban található kultúrnövények és a mezőgazdasági termények megporzása legtöbb esetben az állati beporzóktól függ, így szerepük gazdasági szempontból is kiemelkedő, kihalásuk esetén több milliárd forintot kellene pótlásukra költeni – részletezik a természetvédők.

[3]
“Biológiai sokféleség nélkül nem rendelkeznénk egészséges talajjal, nem működne mezőgazdaságunk, nem lélegezhetnénk tiszta levegőt. Fák nélkül nem tudnánk meggátolni a csapadékvíz talajra gyakorolt pusztító hatását, és terméseiket sem fogyaszthatnánk. A fajok kihalása egészségünkre nézve is veszélyt jelent, hiszen számos, az orvostudomány számára hasznos információ tűnhet el” – hangsúlyozta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

“A jelenlegi természetvédelmi szabályozással nem vagyunk képesek megállítani a biológiai sokféleség csökkenését, ezért rendkívül fontos a jogi és gazdasági szabályozó rendszerünk átgondolása és módosítása” – tette hozzá a programvezető.

[4]
(MTI)

képek: Szatmári Zoltán, archív

Kapcsolódó anyagaink:
Mentsük meg az Északi-sarkot!
Vastagodó ázsiai gleccserek dacolnak a klímaváltozással [5]


 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/04/22/veszesen-csokken-az-elovilag-sokfelesege/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/dino1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/mez.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/szz2.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/04/szz3.jpg

[5] Vastagodó ázsiai gleccserek dacolnak a klímaváltozással: http://explorerworld.hu/2012/04/23/vastagodo-azsiai-gleccserek-dacolnak-a-klimavaltozassal/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.